Сега минах през АМ „Тракия". Разгледах я. Работиха активно от всички фирми, така че се надявам, така както съм обещал, да бъде приключена до 2012 г., за да отидете на море по нея. Това каза пред журналисти в град Баня министър-председателят Бойко Борисов. Приоритет на това правителство е да прави нови пътища, а не да кърпи дупки, защото 20 години се кърпят дупки и всички сме видели до къде ни е довело това, каза премиерът.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев също потвърди, че към момента няма никакви притеснения, че може нещо да се случи на изграждането на лот 4 на АМ „Тракия", заради информациите, че е поискано обявяване в несъстоятелност на компанията Мостстрой. Министърът каза това на въпрос за строителството на лота.

Мостстрой участва в консорциум от девет компании, които изграждат лота, и се е появиха информации, че е поискано обявяване в несъстоятелност. Министър Плевнелиев посочи, че става въпрос за консорциум от девет компании, а не само един изпълнител - Мостстрой.

„Това, което ние моментално сме стартирали, е кореспонденция с консорциума, за да видим вече съвсем конкретно какъв ще бъде техният отговор по въпроса - дали този участник в консорциума ще бъде заменен. Аз не виждам драма в този казус. Ако бяха само те изпълнители, разбира се, щеше да има драматичен проблем, но се надявам, че към момента няма да има затруднения", каза Плевнелиев, цитиран от агенция Фокус.

„За мен е изключителна изненада, когато сте шеф на браншова организация, когато сте шеф на такава голяма фирма, очевидно това не е плод на отделни събития, това е процес, който се случва в Мостстрой. Проблемите с мениджмънта и с кредитите не са от днес за утре", каза още Плевнелиев. „В казуса с Мостстрой, една водеща българска компания, очевидно е доведена до драматична ситуация.

„Надявам се, да не се отрази на строителството на автомагистрала Тракия. Нямам конкретна информация, какви задължения има държавата към тази компания, но г-н Йовчев е бил на Консултативния съвет към министъра на регионалното развитие и всеки месец те знаеха всичко, и са могли да вземат мерки, за да бъде активиран механизмът с Българската банка за развитие", каза министър Плевнелиев.

По думите му - случващото се е необяснимо, защото държавата е одитирала всички договори, но те очевидно са изпаднали в несъстоятелност. Той уточни, че Мостстрой не е водеща компания и обясни, че тези девет компании в момента са в период на 40 дни на подготовка на строителството. От 3 септември стартира строителството на този участък с акт образец 2 А и даване на строителна линия. Мостстрой не може да предизвика голям проблем със строителството на Тракия, заяви Плевнелиев.