Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на Международния панаир от декември 2006 г. и март 2007 г., с които държавата загуби мажоритарния си дял в дружеството.

Решението е от 28.01 и може да бъде обжалвано в двеседмичен срок пред Апелативния съд, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

През април 2010 г. министър Трайчо Трайков сезира съда и бе образувано дело за връщане на мажоритарната собственост и пълния контрол на държавата. То бе заведено след проверка и анализ на сделката за панаира, която откри сериозни нарушения на търговското и приватизационно законодателство.

Проверката откри и нарушения в действията на бившия икономически министър Румен Овчаров, които са потвърдени в мотивите към решението на съда, в резултат на които държавата е изгубила контрола върху Панаира, за сметка на "Пълдин туринвест" АД, контролирано от пловдивския бизнесмен Георги Гергов.

Eдин от мотивите на съда е, че към датата на първото увеличение на капитала - 21 декември 2006 г., компанията вече не е била еднолична държавна собственост, а акционерно дружество. Така Овчаров не е имал правомощията сам да се произнесе за увеличаването на капитала.

Освен това, според Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за намаляване на държавното участие е било необходимо съгласието на Агенцията за приватизация. Такова съгласие няма. Неспазването на това изискване е превърнало увеличението на капитала в скрита приватизация, смятат магистратите.

"Решението на съда е част от усилията ни като министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир", коментира Трайков. "Не бързам с изводите, защото решението може да се обжалва, но смятам, че ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи. Надявам се на благоразумие от страна на миноритарния собственик в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството", добави той.