Фармацевтичните компании Pfizer Inc. и Allergan Plc обявиха, че ще обединят дейностите си в сделка на стойност 160 милиарда долара, която ще създаде най-голямата фармацевтична компания в света.

Акциите на Allergan ще бъдат оценени на 363.63 долара след транзакцията, или премия от над 30% спрямо цената им на затваряне.

Новата компания ще се превърне в най-големия производител на лекарства със сумарни приходи от продажби в размер на над 60 милиарда долара.

Сред най-популярните продукти на Allergan са Botox и медикаментът за Алцхаймер - Namenda.

Сделката е безпрецедентна по много показатели. Тя е най-голямата сделка по сливания и поглъщания за тази година, както и най-голямата правена някога във фармацевтичната индустрия след тази на стойност 116 милиарда долара през 2000 година, когато отново Pfizer придоби Warner-Lambert Co.

Собствениците на акции на Allergan ще получат по 11.3 акции от новата компания, а тези на Pfizer ще се сдобият с по една акция срещу всяка, която притежават от фармацевтичния производител.

Според данни на Pfizer сливането на двете компании ще създаде синергия и спестяване на близо 2 милиарда оперативни разходи след първите три години на приключването му.