3 тайни как да съставите бюджет, който да изпълните

3511
3 тайни как да съставите бюджет, който да изпълните

© pixabay.com

Съставянето на бюджет, който да успеете да спазите, не е лека задача. Изисква находчивост и познания, тъй като не е никак трудно да излезете отново на червено.

Затова предлагаме да хвърлите поглед върху 3 малки тайни. Те ще ви помогнат да съставите бюджет, който без съмнение ще спазите.

1. Създайте план на бюджет

Това е стартова точка за компании и хора, които искат да определят къде отиват парите им. Първоначално може да ви се стори уморително, но в наши дни имате на разположение безплатни онлайн инструменти и мобилни приложения. Например Mint.

Те ще ви помогнат да създадете бюджет и да предефинирате категориите на харчене според собствените си потребности.

По този начин ще можете да си представите своя план за месеца. Ключът към успеха е да мислите реалистично за това как харчите.

2. Проследете харчовете

Вече разполагате с бюджет. Преглеждайте го всеки месец и ще откриете, че успешно се придържате към него. Вероятно смятате, че правите временна стъпка, но тя е много важна и ще забележите, че започвате да придобивате усещане за контрол върху финансите си.

Използвайки мобилно приложение или друг съвременен инструмент, той ще проследява дали спазвате заложения план. Освен това ви позволява да разберете много по-лесно къде отиват спечелените с труд пари.

Дори има приложения, които изпращат съобщение, ако надхвърли заложния бюджет в дадена категория.

Следващата стъпка тук е да преосмислите категорията и да я нагодите според реалните разходи за нея. Ако пък забележите, че харчите прекалено много в определена категория, започнете да балансирате – потърсете по-евтини алтернативи и т.н.

Учените разбраха защо не можем да пестим париДа спестите пари за ваканция е трудно.

3. Планирайте занапред

Това е най-предизвикателната част от задачата ви. Забелязвате ли в бъдеще време неща, за които ще ви трябват пари? Например ваканция, езиков курс и т.н.

Знаейки това, планирайте разходването на парите в бъдеще. Така ще имате възможност да създадете бюджет, който няма да ви кара да се чувствате некомфортно.

Приложете трите стъпки в действие и ще се уверите, че те наистина са способни да ви накарат да поемете контрола над финансите си.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg