4 начина да извлечете полза от обратната връзка

3507
4 начина да извлечете полза от обратната връзка

Осмелявали ли сте се да бъдете откровени с шефа по въпроса как върви работата? През последните години все повече големи компании се вълнуват от мнението на служителите си и вероятно е възможно вече да сте били откровени с ръководителя си.

Трябва да отбележим още, че няма човек, който да търси негативна обратна връзка. Въпреки това тя е важна, тъй като позволява да се учим. Стига критиката да е конструктивна, можете да усъвършенствате уменията и познанията си.

Когато знаете как се справяте наистина, това ще ви накара да подобрите допълнително представянето си. Мнението е важно, марак да провокира тревога и смущение.

Предлагаме на вниманието ви няколко сценария, които ще ви помогнат да се правите с обратната връзка, която идва от мениджъра и може да се отрази върху кариерата ви.

1. Неясна обратна връзка

Шефът казва: "Страхотна работа, продължавай с добрите постижения"

Това е коментар, който категорично говори, че не се справяте зле, но пък и не изпъквате с кой знае какво.

Ако искате да извлечете повече от разговора с шефа, не казвайте просто "Благодаря!". Внимателно притиснете шефа за повече информация. Попитайте го повече в детайли.

2. Куха обратна връзка

Шефът казва: "Впечатлен съм, че 98% от анонимните оценки сочат, че твоето представяне е задоволително".

Защо да не зададете въпрос, защо 2% от запитаните не са били доволни от работата ви? Какво конкретно можете да направите, за да подобрите резултатите?

3. Негативна обратна връзка

Шефът казва: "Искам да поработиш върху (няма значение какво, можете да изберете нещо според сферата на дейност)"

Тогава кажете: Оценявам мнението ви. Какви качества смятате, че са най-важни, за развитието ми в тази сфера?

Ако шефът дойде и ви каже, че трябва да поработите върху определена част от задълженията ви, трябва да поискате повече информация. Отбележете, че разбирате за какво говори и защо го казва.

Преди да се разделите, насрочете втора среща в скоро време, за да анализирате постигнатото.

4. Обширна обратна връзка

Шефът казва: Ти се справяш добре с крайните срокове, от теб става отличен лидер и разполагаш с забележителни идеи по отношение на креативността и управлението на времето".

Вие кажете: Оценявам тази обратна връзка. Ще имам предвид вашите коментари. Така и така сме се събрали, надявах се, че ще имам време да споделя нещо с вас за (споделяте го). Има ли още нещо, с което могат да помогна?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...