Ерата на гигантските батерии наближава

4523
Ерата на гигантските батерии наближава

© Pixabay

Идеята, че гигантските батерии ще трансформират електропреносните мрежи от дълго време очарова поддръжниците на чистата енергия и природозащитниците, а сега вече привлича и интереса на банки, притежаващи необходимите средства, за да я превърнат в реалност.

Така започва материал на Bloomberg, който показва защо днес сме по-близо от всякога до осъществяването на тази идея.

Банки, като Investec, Mitsubishi UFJ Financial Group и Prudential Financial, проявяват интерес към финансиране на мащабни проекти за съхранение на енергия в различни части на света, маркирайки момент на съзряване за прохождащата индустрия.

Тези системи помагат на комуналните услуги да разрешат основната главоблъсканица, свързана с чистата енергия: как да се управлява непредвидимата продукция от вятърните и соларните ферми и как да се запази генерираното от подобен тип съоръжения електричество за моментите на повишена консумация.

Разходите за батериите са паднали с 40% от 2014 г. насам и регулаторните органи възлагат изграждането на повече инсталации за съхранение, които да бъдат прибавени към мрежата. Това окуражава компаниите за комунални услуги да предлагат по-дългосрочни договори, а за тази година се очаква да бъдат изградени батерийни системи на стойност 2.5 млрд. долара.

Тези тенденции променят рисковия профил на индустрията, давайки увереност на банките да инвестират в такива съоръжения.

„Привличането на големи пари е първата стъпка към масово разгръщане,“ отбелязва анализаторът на Craig-Hallum Capital Group Брад Мейкле в интервю за Bloomberg.

Едрият капитал настина изпитва интерес към прохождащия отрасъл, потвърждава Ралф Чо от Investec. „Ние виждаме благоприятна възможност в тази сфера,“ казва той, цитиран от новинарската агенция. „Опитваме се да бъдем един от първите играчи“ на пазара.

В миналото контрактите за съхранение на електричество в Щатите и Канада рядко надвишаваха три години, но днес все по-често започват да се подписват договори за от три до седем, а понякога и до 10 години.  А във Великобритания компанията National Grid предлага четиригодишни договори.

„Вместо нетрайните и несигурни източници на приходи, имате дългосрочни контракти, зад които инвеститорите могат да застанат,“ коментира ръководителят по анализ на енергийното съхранение на Bloomberg New Energy Finance.

Индустрията обаче все още е изправена пред сериозни предизвикателства. Батериите наистина поевтиняха сериозно, но все още са скъпо средство за съхраняване на енергия. Освен това съществуващите регулации за енергийните пазари на едро са създавани с идеята за обслужване на традиционни съоръжения за генериране и доставка на енергия.

Прохождащият отрасъл все още не е създал пазарни механизми, които определят как ще се извършва оценяването и плащането за батерийни системи с различни функции.

Пазарът е фрагментиран между различни технологии, като литиево-йонни батерии, маховици и други. Всички те имат различни функции и предлагат различни видове услуги.

Въпреки тези препятствия обаче, бъдещето на отръсъла изглежда оптимистично, особено като се има предвид, че големи играчи, като Tesla, LG Chem, Samsung SDI и Panasonic, разработват собствени решения за съхранение на енергия. Това дава на банките още по-голяма увереност, че мащабното енергийно съхранение е отрасъл, който заслужава вимание.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg