Защо безработицата в Англия е едва 4.6% на фона на брекзит?

3292
Защо безработицата в Англия е едва 4.6% на фона на брекзит?

© Pixabay

Изтичането на работни позиции във Великобритания тепърва предстои.

Няколко големи финансови компании вече обявиха, че ще изнесат от Англия около 9000 работни места, с цел защита на техния бизнес, когато Великобритания окончателно излезе от Европейския съюз.

Тези факти все още не се отразяват в официалната статистика. Безработицата на Острова възлиза на едва 4.6% към края на март тази година.

Експертите обаче предупреждават, че цифрата ще стане доста по-голяма в бъдеще, като всичко зависи от това какво ще договорят Великобритания и ЕС. Слабият икономически растеж също може да окаже ключово влияние върху пазара на труда, пише CNN.

„Продължаваме да смятаме, че увеличението на работните позиции ще се забави през следващите месеци и безработицата ще започне да се надига към края на 2017 година”, казва Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Markit.

Премиерът на Англия Тереза Мей планира пълно излизане от ЕС. Ако тя бъде преизбрана на предстоящите избори през месец юни, то страната ще тръгне по пътя за излизане от единния пазар на ЕС, който гарантира свободно движение на стоки и хора в рамките на Общността.

Ако Мей не успее да договори пълен достъп на британския бизнес до единния европейски пазар, то компаниите могат масово да прехвърлят операциите си в други страни-членки на ЕС.

Банките са първи

Банковата система е добър пример относно проблема. Според регулацията на ЕС, банките могат свободно да оперират във всички страни-членки, до тогава, до когато имат лиценз, издаден в една от тях. Когато Великобритания излезе от Общността, банките в страната ще загубят тези права.

Консултантската компания EY е извършила мониторинг на 222 британски финансови компании. Над ¼ от тях заявяват, че ще изнесат част от служителите си или част от операциите си в друга страна, посочват от EY.

Немската Deutsche Bank се подготвя да премести 4 000 работни позиции от Великобритания. Швейцарската банка UBS вероятно също ще изнесе около 1000 работни места. Най-голямата британска банка HSBC планира преместване на 1000 служители в офиса си в Париж.

Стотици работни позиции в JPMorgan и Goldman Sachs също ще изчезнат от Острова. Credit Suisse вече обмисля алтернативни локации за някои от своите служители.

Няколко банки, като Barclays, посочват, че ще могат да се справят, без да се налага пренасочването на работници.

Други може да ги последват

Рискът от висока безработица се простира далеч отвъд полето на банките, застрахователите и прочее. Ако Великобритания не успее да договори търговска сделка с ЕС, износът й ще бъде ударен от допълнителни тарифи. Така някои производители ще бъдат принудени да се преместят в страна-член на ЕС, за да избегнат плащането на търговските такси.

Автомобилните производители, които създават стотици хиляди места на Острова, са силно зависими от доставките на различни части, които се внасят в Англия, след което сглобените коли се връщат обратно, за да бъдат реализирани на европейския пазар.

През октомври миналата година японският концерн Nissan се съгласи да осъществи масивна инвестиция в завод в Съндърланд, след като получи гаранции от правителството относно брекзит. Това обаче се случи преди Тереза Мей да обяви детайлите около плана си за излизане от ЕС.

От тогава Nissan отказват да потвърдят, че техният завод и прилежащите 7 хил. работни места са в безопасност, посочвайки, че бизнесът им ще зависи от това как ще се развие брекзит.

Много британски компании, които произвеждат компоненти за техни клиенти из Европа, също ще пострадат.

Проучване сочи, че почти половината от европейските компании планират да поръчват по-малко стока от британски производители.

Airbus също ще срещне същите проблеми. Компанията харчи по 5 млрд. долара годишно за доставки от Великобритания, поддържайки по този начин десетки хиляди висококвалифицирани работни позиции.

Поради това Airbus лобира за намаляване на бариерите в резултат на раздялата на Великобритания с ЕС.

Няколкостотин работни позиции също ще напуснат Острова, след като европейските институции премахнат представителствата си от страната. Вече няколко страни-членки на ЕС официално кандидатстват за преместването на европейските институции на тяхна територия.

Намаляващи заплати, забавен растеж

Въпреки че нивото на безработицата е все още ниско, Великобритания страда от минимален растеж на възнагражденията в страната от световната финансова криза насам.

Последните данни показват, че заплатите на Острова реално намаляват, когато се има предвид инфлацията.

Слабият икономически растеж също няма да помогне на пазара на труда.

The Bank of England очаква икономически ръст от 1.7% през настоящата година. Преди референдума за брекзит банката прогнозираше 2.3% ръст за 2017 година.

Гуверньорът Марк Карни предупреди британците да очакват свиване на стандарта на живот през тази година, тъй като растежът на заплатите няма да настигне скока в цените.

На фона на това, инфлацията в страната удари 4-годишен връх до 2.7% през април. Паралелно паундът загуби 14% от цената си след обявяването на брекзит, което оскъпи вноса на стоки и услуги.

7 неща, които се случиха в 7-те дни след задействането на БрекзитЕдна седмица след като Великобритания задейства член 50, тя беше принудена да отстъпи от почти всичките си искания и на практика заплаши с война Испания.

Работни позиции, които вече са напуснали Великобритания

Deutsche Bank -- до 4 000 позиции 
UBS – 1 000 позиции 
HSBC – 1 000 позиции
JPMorgan Chase – стотици позиции
Goldman Sachs – стотици позиции
Credit Suisse - няма информация

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Stoev
# 0
13:05 | 27 May 2017
Престанете да пишете глупости и да плашите хората. Англия е централата на Британската империя, която де-юре в момента разполага с над 27 млн.кв.км. площ и над 450 млн.население. Да нехговорим, че категорично е най-големият пазар в света и най-богатата и развита общност (отново в света). Англия ще се оправи - какво ще става с нас е много по-важно.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg