Риск от нов щам: Водещи компании подготвят ваксини срещу птичи грип за хора

1339
Риск от нов щам: Водещи компании подготвят ваксини срещу птичи грип за хора

© Unsplash

Водещи световни производители на ваксини са в готовност да разработят такива за хора срещу птичи грип в случай, че нов щам на заразата започне да се предава между видовете, съобщава Reuters.

Причината за такива опасения е, че едно от настоящите огнища на птичи грип, известно като H5N1 clade 2.3.4.4b, е причинило смъртта на рекорден брой птици и заразени бозайници.

Случаите при хора обаче остават много редки, а световните здравни власти заявиха, че рискът от предаване на вируса между хората все още е нисък.


Ръководителите на три производителя на ваксини - GSK Plc Moderna Inc и CSL Seqirus, собственост на CSL Ltd, заявяват пред Reuters, че вече разработват или са на път да тестват ваксини за хора, които по-добре съответстват на циркулиращия подтип, като предпазна мярка срещу бъдеща пандемия. Други, като Sanofi имат "готовност" да започнат производство, ако се наложи, като разполагат със съществуващи щамове на ваксина H5N1.

В момента основната цел на компаниите е да разработят ваксина срещу птичи грип за домашни птици - пазар, който е потенциално много по-голям от този за хора.

Нов птичи грип - по-опасен за хоратаH5N1 е един от малкото щамове птичи грип, които са се прехвърляли на хора. Известно е с него да са се заразили общо около 850 души, половината от които са починали

Тревожен обаче е фактът, че е случай на необходимост, по-голямата част от потенциалните дози ваксини за хора са предназначени за богатите страни, на база на дългогодишни договори, твърдят експерти по глобално здравеопазване. Според плановете за пандемия на много страни, докато доставките са ограничени, противогрипните инжекции трябва да се поставят първо на най-уязвимите. Но статистиката от пандемията показа друго – че по време на COVID-19 държави с повече от достатъчен брой ваксини имунизираха голяма част от населението си, преди да обмислят споделяне на дози.

"Потенциално бихме могли да имаме много по-сериозен проблем с натрупването на ваксини и ваксинален национализъм при грипна епидемия, отколкото при COVID", казва д-р Ричард Хатчет, главен изпълнителен директор на Съюза за иновации и готовност при епидемии (CEPI), който подпомага финансирането на изследвания в областта на ваксините.

Птицият грип настъпва в ЕвропаФранция повиши нивото на предупреждение за птичи грип, след като във ферма в в региона Ардени, близо до границата с Белгия, в северната част на страната, беше открит изключително заразен щам на вируса

Агенцията на ООН съобщи, че е подписала правно обвързващи споразумения с 14 производители за 10% от тяхната ваксина срещу пандемичен грип "в момента, в който препаратът излезе от производствената линия", в комбинация от дарени дози и такива, които ще бъдат закупени от агенцията на достъпна цена. Споразуменията включват шест от най-големите производители на ваксини за сезонен грип, като GSK, Sanofi и CSL Seqirus.

СЗО заяви, че се разработват механизми, "така че страните да могат да работят заедно - а не да се конкурират помежду си", за да реагират на такава криза. Организацията е "напълно уверена", че производителите и държавите членки ще изпълнят задълженията си.

Много от потенциалните пандемични ваксини са предварително одобрени от регулаторните органи въз основа на данни от изпитвания върху хора, които показват, че ваксините са безопасни и предизвикват имунен отговор - процес, който вече се използва при ваксините срещу сезонен грип. Това означава, че може да не се налагат допълнителни изпитвания върху хора, дори и да се наложи да бъдат коригирани, за да съответстват по-добре на щама, който ще премине при хората. Данните за това колко добре ваксините действително предпазват от инфекция ще се събират в реално време.

Прекалено много ваксини: ЕС иска промяна в договорите с PfizerС отшумяването на пандемията в Европа и на фона на значителното забавяне на ваксинациите, много страни сега настояват за промени в договорите

СЗО заяви, че има близо 20 лицензирани ваксини срещу по-широкия щам на птичия гриш H5. Съществуващото антивирусно лечение за вече заразени хора също ще помогне за смекчаване на последствията.

В същото време, преминаването към широкомащабно производство на специализирана ваксина може да отнеме месеци, предупреждават производителите. При някои препарати ще се използва традиционен метод, при който вирусът, вкаран във ваксините, се отглежда в кокоши яйца в продължение на 4 до 6 месеца.

"Създаването на първата доза е най-лесно", казва Раджа Раджарам, ръководител на глобалната медицинска стратегия в CSL Seqirus. "Най-трудно е производството на големи количества."

Експертите отдавна се застъпват за нови подходи при разработването на ваксини, както за сезонен, така и за пандемичен грип. COVID доказа потенциала на мРНК технологията за по-бързо адаптиране към променящите се вируси, тъй като ваксините използват генетична информация от патогена, вместо да се налага отглеждане на самия вирус.

Бил Гейтс: COVID-19 ще стане като сезонен грип, след като Омикрон отминеСлед като COVID-19, в крайна сметка, се превърне в ендемия, “може да се наложи известно време да си поставяме ваксини ежегодно”, казва Гейтс, подобно на тези срещу грип

Изследванията на mRNA ваксините на Moderna всъщност започнаха с пандемичния грип и бяха модифицирани за COVID, каза Рафаел Нахбагауер, изпълнителен директор на отдела за инфекциозни болести в Moderna.

Компанията планира да стартира клинични изпитвания върху малки групи хора на мРНК ваксина срещу пандемичен грип, пригодена за новия подтип на птичия грип, през първата половина на 2023 г., каза той и добави, че Moderna може да реагира "много бързо" при сценарий на епидемия. Резултатите ще бъдат наблюдавани отблизо, тъй като данните за кандидат-ваксината срещу сезонен грип на Moderna бяха смесени.

Компанията е наясно с въпроса за собствения капитал, който трябва да бъде решен, но все още няма сключени договори, допълва изпълнителният директор. "Би било прибързано да подписваме каквото и да било или да се ангажираме с нещо, което всъщност не можем да изпълним към днешна дата", допълва той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg