Увеличение, но не съвсем

1070
Увеличение, но не съвсем

© Pixabay.com

Нова мода се отчита на Българска фондова борса в последните седмици. Част от публичните компании пристъпват към увеличения на капитала си, kato право да запишат нови акции имат определен кръг от хора, но не и ние – всички останали инвеститори на капиталовия ни пазар. Ето и част от тези примери:

Индустриален Капитал Холдинг АД

Холдинговото дружество свиква общо събрание на акционерите на 26 юни, на което ще се гласува предложение за увеличение на капитала от 15.552 млн. лв. на 15.707 млн. лв. чрез издаването на 155 510 нови акии с номинална и емисионна цена от 1 лв.

Право да участват в увеличението имат всички настоящи членове на СД и служители на дружеството с поне 10-годишен стаж в компанията.

Началната дата за записването на новите акции е 15 август, а крайната – 3 октомври.

ЕМКА АД

ЕМКА притежава малко над 10% от Индустриален Капитал Холдинг, докато холдинговото дружество има над 33% от севлиевското дружество. Ето защо и от ЕМКА предприемат подобен ход, като вече дори приведоха общото си събрание на 22 май.

Компанията ще увеличи капитала си от 21.5 млн. лв. на 21.72 млн. лв. чрез издаването на 215 хил. нови акции с номинална и емисионна цена от 1 лв.

Право да запишат акции от новата емисия имат всички членове на СД, прокуристът, търговският пълномощник, директорите на дирекции и други ръководители на отдели в дружеството към датата на Общото събрание.

М+С хидравлик АД

Индустриален Капитал Холдинг притежава над 22% от М+С Хидравлик АД. Казанлъшкото дружество също вече проведе общото си събрание, на което гласува за увеличение на капитала от 39.05 млн. лв. на 39.445 млн. лв. чрез издаването на 390 хил. акции с номинална и емисионна цена от 1 лв.

Лица, имащи право да запишат акции, са всички настоящи членове на Съвета на директорите, прокуристът, търговският пълномощник, директорите на дирекции, заместник-директори, ръководители на направления, началник цехове и ръководители на отдели в дружеството към датата на общото събрание с поне пет годишен стаж в предприятието. 

Хидропневмотехника АД

Друго казанлъшко дружество също последва примера им. Хидропневмотехника планира увеличение на капитала от 79 784 на 80 580 лева или с 796 лв. чрез издаване на 398 акции с номинална стойност 2 лв и емисионна стойност от 20 лв.

Право да запишат акциите от новата емисия имат единствено настоящи членове на Съвета на директорите и ДВИ на „Хидропневмотехника“АД.

Да, всичко е легално и законно, но дали така смятат и останалите акционери в посочените по-горе компании. Защото цената на Хидропневмотехника днес е 90 лв., а на М+С Хидравлик – 7.75 лв.

Последните сделки при ЕМКА и Индустриален Капитал Холдинг бяха осъществени на нива от 2.94 и 2.88 лв. за лот.

*Материалът е с информативен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg