Alphabet е инвестирала 1.5 милиарда долара в блокчейн индустрията

509
Alphabet е инвестирала 1.5 милиарда долара в блокчейн индустрията

© Pixabay

Alphabet, компанията майка на Google, е осъществила най-много инвестиции и придобивания в блокчейн индустрията в сравнение с която и да е друга публична компания. Технологичният гигант е вложил 1.5 милиарда долара в сектора за периода между септември 2021 г. и юни 2022 г. Това показва доклад на Blockdata, цитиран от електронното издание Cointelegraph.

Инвестициите на Alphabet са концентрирани в четири блокчейн компании - платформата за попечителство на цифрови активи Fireblocks, компанията за Web3 игри Dapper Labs, инструментът за биткойн инфраструктура Voltage и компанията за рисков капитал Digital Currency Group.

Това е в рязък контраст с миналата година, когато Google диверсифицира своите много по-малки инвестиции в общ размер от 601,4 милиона долара в 17 блокчейн компании, сред които бяха Dapper Labs,Alchemy, Blockchain.com, Celo, Helium и Ripple.


Тенденцията на нарастване на инвестициите в блокчейн пространството се наблюдава не само при Alphabet, но и при останалите водещи публични компании

Вложенията на 40-те най-големи публични дружества за периода възлизат на 6 милиарда долара, в сравнение с 1.9 милиарда долара между януари 2021 г. и септември 2021 г. и едва 506 милиона долара за цялата 2020 г.

Другите големи инвеститори в блокчейн пространството включват компанията за управление на активи BlackRock, която инвестира 1.17 милиарда долара, корпорацията за инвестиционно банкиране Morgan Stanley с 1,11 милиарда долара и технологичният конгломерат Samsung с инвестиции на обща стойност 979.2 милиона долара.

Minecraft забрани NFT-тата и блокчейна, не съвпадали с ценностите на игратаОт GameStop през Meta до НФЛ незаменяемите токени (NFT) изглежда са навсякъде. Има едно място обаче, където няма да ги видите скоро - Minecraft

Подобно на Google, Morgan Stanley и BlackRock възприемат по-концентриран подход, инвестирайки само в две или три компании, докато Samsung е най-активният инвеститор с вложения и участия в 13 различни компании.

Данните на Blockdata показват още, че компаниите, предлагащи някаква форма на решения и услуги, свързани с незаменяеми токени (NFT), са били най-популярната инвестиция.

Останалите инвестиции са разпределени между компании, които предоставят Blockchain-as-a-Service (BaaS), инфраструктура, платформи за интелигентни договори, решения за мащабиране и платформи за попечителство на цифрови активи.

В доклада се посочва, че банките са започнали да увеличават експозицията си към крипто и блокчейн компаниите, водени от увеличаването на клиентското търсене на крипто услуги. Сред финансовите институции, намиращи се в топ списъка на крипто инвеститорите, са United Overseas Bank, Commonwealth Bank of Australia и BNY Mellon.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg