Nexo сключи извънсъдебно споразумение за 45 млн. долара в САЩ

1291
Nexo сключи извънсъдебно споразумение за 45 млн. долара в САЩ

© Unsplash

Криптоплатформата Nexo Capital се е съгласила да плати 45 млн. долара по извънсъдебно споразумения с Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ (SEC) и Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа (NASAA).

По този начин компанията, която се превърна и в крайъгълен камък за политическия дебат у нас през последната седмица, урежда отношенията си с американските власти за това, че не е регистрирала предлагането и продажбата на своя продукт Earn Interest Product (EIP).

Новината беше обявена от SEC и NASAA в две отделни изявления на 19 януари, цитирани от Ciontelegraph. Според изявлението на SEC Nexo се е съгласила да плати глоба в размер на 22,5 млн. долара и да прекрати нерегистрираното предлагане и продажба на EIP на американски инвеститори. Останалите 22,5 млн. долара ще бъдат платени като глоби за уреждане на искове от различни щатски регулаторни органи.


От SEC също така заявяват, че при преговорите за уреждане на спора комисията е взела предвид нивото на сътрудничество и коригиращите действия, предприети незабавно от Nexo за отстраняване на пропуските им. А относно това, какво точно е обвинението срещу базираната у нас криптокомпания от комисията посочват: "Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за криптокредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки съществени изисквания за оповестяване, предназначени да защитят инвеститорите."

В изявлението на НАСАА пък се посочва, че принципното споразумение е постигнато след едногодишно разследване по отношение на предлагането и продажбата на ценни книжа от страна на Nexo.

"По време на разследването беше установено, че инвеститорите в EIP могат пасивно да печелят лихви върху цифрови активи, като предоставят тези активи назаем на Nexo. Компанията поддържаше пълна свобода на действие по отношение на дейностите по генериране на приходи, използвани за получаване на възвръщаемост за инвеститорите. Дружеството предлагаше и рекламираше EIP и други продукти на инвеститорите в САЩ чрез своя уебсайт и каналите в социалните медии, като в някои случаи внушаваше, че те могат да получат възвръщаемост от 36%", се посочва в позицията на регулатора.

Nexo потвърди новината пред своите 288 600 последователи в Twitter, a съоснователят на Nexo Антони Тренчев коментира:

"Доволни сме от тази единна резолюция, която недвусмислено слага край на всички спекулации около отношенията на Nexo със САЩ. Сега можем да се съсредоточим върху това, което правим най-добре - да създаваме финансови решения за нашата глобална аудитория."

Арестуваха собственик на криптоборса, „изпрала“ $700 млн. от тъмната мрежаРегистрираната в Хонконг борса за виртуални валути Bitzlato е подозирана за връзки с руски хакерски групи и официални власти

Обвинения за ОПГ

На фона на това споразумение, у нас Nexo е изправена пред много по-сериозни предизвикателства. По-малко от 48 часа след като направи обиски и изземания в офисите на компанията в София, българската прокуратурата съобщи, че е повдигнала обвинения на четирима души за сформиране на организирана престъпна група (ОПГ).

След акцията от държавното обвинение обявиха, че са иззети редица активи, включително криптовалута, пари в брой, компютри и картини. От Nexo, на свой ред, описаха действията на прокурорите като подход "първо ритаме, после питаме“ и заявиха, че планират да подадат съдебен иск за обезщетение за вреди, причинени от действията на полицията, припомня още Cointelegraph.

Основана през 2018 г., Nexo управлява инвестиционна платформа, която позволява на потребителите да залагат и заемат средства срещу криптовалута. Компанията има офиси в Обединеното кралство, България и Швейцария, но не предлага услугите си на българските граждани.

Позицията на Nexo

Малко, след като се появи новината за споразумението, от Nexo разпратиха до медиите позиция, в която акцентират, че не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че компанията е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти ѝ са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

В същото време, посочват от организацията, единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

„За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти. В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани”, коментира Антони Тренчев, съосновател на Nexo.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg