Провали ли се биткойн експериментът на Ел Салвадор?

1449
Провали ли се биткойн експериментът на Ел Салвадор?

© Pixabay

Ел Салвадор заложи икономическото си спасение на биткойна, но засега хазартният ход не се изплаща, както се надяваше президентът Наиб Букеле.

Крипто инвестициите на правителството намалиха стойността си наполовина, приемането на биткойните като разплащателно средство в цялата страна не се развива с очакваните темпове, а най-важното е, че страната се нуждае от много пари, и то бързо, за да изплати дълговете си от над 1 милиард долара през следващата година, пише CNBC.

Проблемите на Ел Салвадор идват на фона на срива в цената на биткойна с над 70% спрямо върха, достигнат през ноември 2021 г. и с над 55% от момента, в който Букеле обяви плановете си.


Междувременно, икономическият растеж на страната рязко се понижи, дефицитът ѝ остава висок, а съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт се очаква да достигне близо 87% тази година. Това предизвиква все повече опасения у икономистите и кредиторите, че Салвадор не е в състояние да уреди задълженията си.

А освен всички икономически неволи на страната, насилието между организираните криминални групировки отново ескалира. 

Като цяло биткойнът няма кой знае каква вина, че правителството върви към финансов крах. Страната има нереализирана загуба от операциите с биткойн от около 50 милиона долара, за която финансовият министър отбелязва, че е по-малко от 0.5% от националния бюджет.

Целият крипто експеримент и всички свързани с него разходи са стрували на правителството около 374 милиона долара. Това не е малка сума, особено като се има предвид факта, че Ел Салвадор има издадени облигации в обращение на стойност 7.7 милиарда долара. Но за икономика с размер от 29 милиарда долара подобна операция не би трябвало да е "смъртоносна".

Проблемът е, че авантюрата с биткойна повлия на преговорите с международните кредитори. Те са в застой отчасти, защото кредиторите не желаят да финансират страна, която харчи милиони долари за криптовалути, чиято цена е податлива на изключителна нестабилност.

Рейтинговите агенции намалиха кредитния рейтинг на Ел Салвадор, позовавайки се на несигурността във финансовото бъдеще на страната и изрично посочват като аргумент приемането на биткойн като законно платежно средство. А това означава, че тегленето на нови международни заеми става още по-скъпо за президента Букеле.

Според експертите, цитирани от CNBC, латиноамериканската държава сериозно е изплашила финансовите пазари и Международния валутен фонд. И затова в момента лихвите, на които може да получи финансиране, се движат между 20% и 25%.

Шефът на Binance: Най-лошото от срива при криптовалутите вероятно отминаЧангпенг Жао не очаква големи спадове в цената на криптовалутите в близко бъдеще

Президентът Наиб Букеле има афинитет към новите технологии и дори сам се описва като „най-готиния диктатор в света“. Още в началото на биткойн експеримента той написа в Twitter, че привързал политическата си съдба с въвеждането на криптовалутата в страната. Следващите президентски избори са насрочени за 2024 г.

Но много преди Букеле да "припознае" в биткойна магическия еликсир, който ще изтрие дългогодишните икономически уязвимости на страната, тя вече е изправена пред тежки проблеми.

Световната банка прогнозира, че икономиката на Салвадор ще нарасне с 2.9% тази година и 1.9% през 2023 г., което е спад от реализираните през 2021 г. 10.7%, които обаче се дължат най-вече на ниската база след свиването с 8.6% през пандемичната 2020 г.

Съотношението на дълга към БВП е почти 90%, а в същото време лихвите по него са средно около 5% годишно, в сравнение с 1.5% по облигациите на САЩ, например. Страната има и огромен бюджетен дефицит и засега няма планове за намаляването му, независимо дали чрез повишаване на данъците или чрез значително намаляване на разходите.

Анализаторите на JP Morgan предупреждават, че еврооблигациите на Ел Салвадор са навлезли в „проблемна територия“ през последната година, а данните на S&P Global показват, че разходите за застраховане срещу неизпълнение на държавния дълг достигат многогодишни връхни стойности.

Ел Салвадор се опитва от началото на 2021 г. да си осигури заем от 1.3 милиарда долара от МВФ, който да използва за погасяването на падежиращите облигации в следващите месеци. Това обаче изглежда все по-трудно заради отказа на президента Букеле да се вслуша в съвета на организацията и да се откаже от биткойна като законно платежно средство. 

Страната, в която можете да си купите всичко с биткойни Криптовалутите продължиха да поевтиняват тази седмица, като милиарди бяха изтрити от пазарната стойност на токени, като биткойна. Сривът засяга инвеститорите по цял свят, в това число и правителството на Ел Салвадор

Усилията на президента да консолидира властта в страната също увеличават рисковата премия. Партията „Нови идеи“ на Букеле има контрол над Законодателното събрание на страната. През 2021 г. то беше подложено на критики, след като отстрани главния прокурор и висшите съдии.

Този ход накара Агенцията на САЩ за международно развитие да изтегли своята помощ за националната полиция на Ел Салвадор и института за обществена информация, като вместо това предпочете да пренасочи средства към групи от гражданското общество.

Освен това Ел Салвадор не може да печата пари в брой, за да подкрепи финансите си. Страната въведе щатския долар като официално платежно средство през 2001 г., отказвайки се от местната си валута. Но само Федералният резерв на САЩ може да печата повече долари, а междувременно другата национална валута - биткойнът, е почитана заради факта, че също е невъзможно да се "изсече" от нищото.

През септември 2021 г. Ел Салвадор стана първата страна, която прие биткойна като законно платежно средство. Инициативата включва закупуване на биткойни с публични средства, както и стартиране на национален виртуален портфейл, наречен Chivo, който предлага транзакции без такси и позволява бързи трансгранични плащания.

За икономика, която е предимно "кешова" и в която приблизително 70% от хората нямат банкови сметки, кредитни карти или други традиционни финансови услуги, Chivo се разглежда като инструмент за привличане на потребителите, които никога не са били част от банковата система.

Експериментът включва също изграждане на национална инфраструктура от биткойн банкомати в цялата страна и изискване от всички фирми да приемат криптовалутата.

Като цяло правителството е похарчило около 375 милиона долара за интеграцията на биткойн, включително за създаването на фонд от 150 милиона долара, предназначен да конвертира незабавно биткойни в долари.

Други 120 милиона долара са похарчени за биткойн бонус от 30 долара, даден на всеки гражданин, който е изтеглил портфейла Chivo. Това не е малка сума за държава, където минималната месечна заплата е 365 долара.

Но девет месеца след този национален "залог" на биткойна изглежда, че повечето от основните цели не са изпълнени.

Президентът Букеле написа в Twitter през януари, че приложението има 4 милиона потребители (от общо население от 6.5 милиона), но доклад, публикуван през април от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ, показва, че само 20% от тези, които са изтеглили портфейла, продължават да го използват, след като са похарчили бонуса от 30 долара.

По отношение на приемането от страна на търговците, проучване, публикувано през март тази година от Търговско-промишлената камара на Ел Салвадор, установи, че 86% от фирмите никога не са извършвали продажби срещу биткойни.

Големият биткойн Хазартният ход на Ел Салвадор с въвеждането на биткойна изглежда като провал в момента, на фона на срива на криптовалутите, но според някои наблюдатели той донякъде е помогнал на туристическата индустрия, тъй като привлича в страната значителен брой "биткойн туристи".

Няма купувачи за биткойн облигациите на Ел СалвадорПазарите се готвят страната да изпадне в дефолт по конвенционалния си дълг

Туристическата индустрия е нараснала с 30%, откакто Законът за биткойн влезе в сила през септември, според официалните правителствени оценки. Министърът на туризма на страната също така отбелязва, че 60% от туристите сега идват от САЩ.

Експериментът с биткойн не е навредил кой знае колко и на популярността на президента Наиб Букеле. Рейтингът на одобрението му е над 85%, което до голяма степен се дължи на неговия твърд подход към престъпността. Това е ключов фактор в страна, която преди пет години се считаше за по-опасна от Афганистан.

Що се отнася до потискащите нива на дълга на страната, почти всички са съгласни, че президентът Букеле ще направи всичко необходимо, за да събере достатъчно пари и да изплати дължимите вноски на страната през тази и следващата година. Голяма част от този стимул идва от предстоящите президентски избори през 2024 г., на които Букеле се бори за нов петгодишен мандат.

JPMorgan вижда „висока вероятност“ падежът на облигацията от 800 милиона долара да бъде изплатен през януари, за да се избегнат разрушителни кредитни събития, които могат да провалят перспективите му за потенциално преизбиране.

Кредитната агенция Fitch също очаква Ел Салвадор да изплати плащанията си по краткосрочното обслужване на дълга, но предупреждава, че поддържането на темпото на заемите му ще се окаже по-тежко с напредването на годината.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg