Сънуват ли андроидите електронни овце?

12825
Сънуват ли андроидите електронни овце?

© Pixabay.com

Препратката към прочутия роман Филип К.Дик (може би сте гледали „Блейд рънър“?!) не е случайна. В последните няколко години сме свидетели на усилено „преследване на електронните овце“ – новата ценност на виртуалния финансов свят.

Множеството спекулации по отношение на бързо развиващият се технологичен феномен „виртуална валута“, или „алтернативна валута“ или „криптовалута“, създават невъобразима каша в главата на незапознатите читатели. Често водени от неразбиране, както и от липса на съществуваща правна рамка, потребителите остават с впечатление, че става въпрос за „измама“ или най-малкото за нещо „съмнително“.

Освен това обаче, се оказва, че централизираните системи са способни да покрият съществуващия законов минимум за регулация, а именно елиминирайки възможностите за изпиране на пари и финансиране на тероризъм.

Този текст цели да ви ориентира основно в правните страни на проблема и да опише (не)съществуващите форми на регулация.

Понастоящем преводите на виртуални валути не се наблюдават по никакъв начин от публичните органи в ЕС, тъй като не са определени конкретни обвързващи правила нито на равнището на Съюза, нито от отделните държави членки, в които да се посочат условията за такова наблюдение.

Към днешна дата все още няма изготвено и прието българско или европейско законодателство, регламентиращо придобиването, търгуването и разплащането с виртуални валути. Затова и заключенията, които ви представяме са на база на дадените официални становища по въпроса от няколко финансови институции и органи.

На европейски ниво водеща е позицията на Европейския банков орган (ЕБО1)

Съгласно официално съобщение на Европейския банков орган - EBA/WRG/2013/01 от 12 декември 2013 г., озаглавено „Предупреждение към потребителите във връзка с виртуалните валути“2, виртуалната валута е вид нерегламентирани цифрови пари, които не се издават и гарантират от централна банка и която може да действа като средство за разплащане.

Виртуални валути има под много форми, като се започне от валути в онлайн компютърни игри и социални мрежи, и се стигне до средства за разплащане, приемани „офлайн“ или в „реалния живот“. В съобщението изрично е посочено, че понастоящем се извършва оценка на всички спорни въпроси, свързани с виртуалните валути, с цел да се установи дали те могат и следва да бъдат регламентирани и надзиравани. Предупреждението на ЕБО има за цел да подчертае възможните рискове, пред които потребителите могат да се 

Материалът продължава на страница 2...

1 Европейският банков орган (ЕБО) е независим орган на ЕС, който работи за гарантиране на ефективно и последователно равнище на пруденциално регулиране и надзор в европейския банков сектор. Общите му цели са да поддържа финансовата стабилност в ЕС и да гарантира целостта, ефикасността и нормалното функциониране на банковия сектор.

Докато националните надзорни органи продължават да отговарят за надзора на отделните финансови институции, ролята на ЕБО е да подобри функционирането на вътрешния пазар, като гарантира правилен, ефикасен и хармонизиран европейски надзор и регулиране.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg