Машините ще вършат по-голямата част от работата през 2025 г.

1984
Машините ще вършат по-голямата част от работата през 2025 г.

© Pixabay

Половината от всички работни процеси ще бъдат извършвани от машини през 2025 г., което ще доведе до задълбочаване на икономическото и социалното неравенство в световен мащаб.

Това се посочва в прогноза на Световния икономически форум, цитирана от BBC.

Очаква се "революцията на роботите" да създаде над 97 милиона нови работни места, но в същото време да доведе до закриването на почти същия брой в определени индустрии.

Рутинните механични задачи, както и голяма част от административната работа и обработката на данни, ще бъдат автоматизирани в най-голяма степен, смятат експертите на организацията.


В същото време ще бъдат отворени много нови работни позиции в сферата на социалните грижи, екологията и работата с големи масиви от данни (т. нар. big data).

Проучването на Световния икономически форум е проведено сред 300 водещи световни компании, в които работят над 8 милиона души по целия свят.

Над 50% от анкетираните работодатели посочват, че очакват ускоряване на автоматизацията на някои работни процеси в техните компании, като 43% смятат, че това ще доведе до закриване на работни места.

Пандемията от COVID-19 до голяма степен е ускорила тези процеси и въвеждането на новите технологии в бизнеса, се посочва още в анализа на Световния икономически форум. Много от компаниите ги използват за оптимизиране на работните си процеси и за намаляване на разходите.

"Тази тенденция задълбочава съществуващите неравенства на трудовия пазар и до голяма степен "изяжда" ползите за служителите, натрупани в годините след финансовата криза от 2007-2008 г.", заявява управляващият директор на Световния икономически форум Саадия Захиди.

Как роботите ще променят пазара на труда в идните 10 години?Роботите стават все по-добри в работата, вършена от хората

Според експертите на организацията в момента около една трета от всички работни процеси се извършват от машини, но през 2025 г. те вече ще бъдат над 50%.

В същото време много от чисто човешките умения, като консултациите, взимането на решения, обясняването на процесите и комуникацията, ще стават все по-търсени. В сферата на екологията, "зелената икономика", инженеринга и облачните технологии ще се търсят нови хора.

Загубата на работни места пък ще се усети най-силно при нископлатените и нискоквалифицираните работници, занимаващи се с ръчен труд и рутинни задачи.

Милиони хора ще трябва да се преквалифицират, за да се справят с предизвикателствата, а правителствата ще трява да осигурят достатъчно "спасителни пояси" за тези, които ще загубят препитанието си, предупреждават още от организацията. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg