Могат ли холограмите скоро да заменят видеоконференциите?

1468
Могат ли холограмите скоро да заменят видеоконференциите?

© Instagram

През последните две години коронавирусът промени изцяло средата, в която бяхме свикнали да живеем и да работим.

Видеоконференциите се превърнаха в ежедневие, като дори училищата на много места по света преминаха към онлайн обучение.

Бъдещето обаче предлага още по-вълнуващи алтернативи на присъствената комуникация, сред които са и холограмите. Много е възможно съвсем скоро те да заменят видеоразговорите, пише BBC.

Когато изпълнителният директор на швейцарския производител на часовници IWC Schaffhausen не успява да посети изложение в Китай заради ограниченията, наложени по време на пандемията от COVID-19, той решава да се появи на събитието в стил Star Trek.

През април тази година Кристоф Грейнгер-Хер планира да посети изложението Watches and Wonders в Шанхай. Това обаче се оказва невъзможно, поради което той решава да се присъедини към колегите си във формата на 3D холограма в реален размер. Грейнгер-Хер изнася своята презентация в 4K резолюция и успява да си поговори с хората, които присъстват физически на събитието.


Грейнгер-Хер, главен изпълнителен директор на луксозната марка IWC, трябваше да пътува за събитието през април.

„Излъчихме го от офиса му в Шафхаузен, Швейцария. Той направи своята презентация в Шанхай, разговаря с останалите присъстващи и дори представи нов часовник, всичко това в реално време“, разказва пред BBC Дейвид Нусбаум, директор на американската фирма за холограми Portl.

Пандемията значително увеличи интереса към използването на холограми - светлинни триизмерни проекции, които предлагат по-реалистична алтернатива на видеоконференциите.

Базираната в Лос Анджелис Portl е един от лидерите в холограмните разработки. Нусбаум твърди, че търсенето на т. нар. "портали", чрез които се осъществява дистанционната връзка, нараства със светкавични темпове и компанията не може да произведе достатъчно големи количества, за да удовлетвори всички поръчки.

Самите портали са стъклени цилиндрични кабини с височина около 2.5 метра, в които се визуализира холограма на човек в естествен ръст. Те разполагат и с вградено озвучаване, което дава възможност на аудиторията да слуша какво казва човекът, чийто 3D образ се "пренася" при нея.

А единственото оборудване, необходимо на мястото, на което той или тя всъщност стоят физически, е само камера и микрофон. Софтуерната система на Portl свързва лицето чрез интернет и той може да излъчва навсякъде, където се има портал на компанията.

„Почти няма забавяне при излъчването. И ако го нямаше пластът стъкло от външната страна на кабината, който отразява част от светлината, бихте си помислили, че човекът наистина стои там", казва още Нусбаум.

Системата Portl е предназначена основно за бизнес клиенти и в момента се използва и от други фирми, като Netflix и T-Mobile. Порталите струват по 60 000 за брой, но могат да бъдат и наети на значително по-ниска цена.

„След няколко години това ще се превърне в обичаен начин за комуникация между офисите“, пргнозира Дейвид Нусбаум.

Microsoft също разработва холограмна комуникационна технология, която се осъществява чрез интерактивните очила HoloLens 2. С цена от 3500 долара за брой те са значително по-евтини от системата на Portl, но триизмерните изображения не са толкова реалистични.

Когато двама или повече хора осъществят връзка помежду си с HoloLens 2, техните холограми се проектират пред всеки от тях като аватари, подобни на анимационни герои.

„Изглежда, че те се намират в едно и също физическо пространство и биха могли да се разхождат около виртуална маса или да си общуват по друг начин“, коментира пред BBC Грег Съливан, който ръководи отдела на Microsoft за виртуална реалност.

Немската инженерна група Thyssenkrupp, която е един от най-големите производители на асансьори в света, прилага холограмната технология на практика. Нейните служители използват HoloLens 2, за да се свързват с техници на различни места по света и да им съдействат, когато има проблем с някое от съоръженията. 

Japan Airlines пък използва устройството в обучението на механиците и екипажите на своите самолети.

Има и производители на холограмни технолотии, които са фокусирани върху потребителския сегмент.  Базираната в Сан Диего Ikin очаква догодина да пусне на пазара устройство, което се закача към мобилния телефон и прожектира във въздуха прозрачна 3D холограма на човека, с когото провеждате видео разговор.

Гордън Ветцщайн, доцент по електротехника и компютърни науки в Станфордския университет, казва, че холограмите са по-ефективен начин за комуникация от видеоконферентната връзка.

„С холограмите можете да създадете зрителен контакт. Можете да "четете" езика на тялото, да виждате кой кого гледа“, казва Ветцщайн.

Той обаче предупреждава, че в бъдеще могат да възникнат и проблеми, ако холографските изображения станат толкова реални, че разграничаването им от действителен човек да е невъзможно.

„Ако можете да създавате дигитални или синтетични преживявания, които се доближават все по-близо до начина, по който възприемате реалността, вие сте по-уязвими от манипулации“, смята Гордън Ветцщайн

Един от първите инвеститори в Portl е Тим Дрейпър, който също беше един от ранните поддръжници на компании, като Skype и Tesla. Изпълнителният директор на Portl Дейвид Нусбаум от Portl е убеден, че до пет години холограмната технология ще замени стандартните видеоконференции.

Той също така прогнозира, че холограмите ще заменят и повечето видеоекрани.

„Ние ще заменим всеки дигитален дисплей във всеки мол и във всяко фоайе за нула време. Това ще бъде новият начин, по който бизнесът ще иска да представя своето съдържание, независимо дали е на живо или на запис“, смята Нусбаум.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

fgfFliep
# 0
09:12 | 15 December 2021
verulaFliep
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg