Членството на Полша в еврозоната – задача с много неизвестни

826
Членството на Полша в еврозоната – задача с много неизвестни

© Pixabay

Полша е член на ЕС от 2004 г., но все още не е решила дали да се присъедини към валутния съюз.

Ще спечели или загуби страната от това решение – отговор на този въпрос търси икономическият анализатор Михал Пржибиляк на страниците на 4Liberty.

През последните две години полската злота, подобно на други валути на страните от Централна Европа, беше значително обезценена. Този процес се засилва по време на руската война в Украйна.

През 2022 г. обменният курс на еврото беше близо до исторически върхове, достигайки дори ниво от 5,00 PLN. Нивото, считано за естествено от икономистите, се определя около 4,25. Това означава отслабване на местната валута с около 15%, пише авторът.


Той счита, че това ниво на обезценяване на валутата значително е допринесло за увеличаването на инфлацията в Полша през 2022 г. В пика си през ноември тя достигна 17,9%, като средната инфлация в еврозоната за същия период е около 10,6 на сто.

За да се противодейства на обезценяването на злотата и повишената инфлация в Полша, лихвените проценти бяха повишени от 0,1% на 6,75%, което значително повлия на цената на кредита. В еврозоната такива значителни увеличения не бяха необходими по това време, според икономиста.

Управляващата консервативна коалиция в Полша подчертава, че нейната собствена валута е важна за суверенитета. Въпреки това, суверенитетът на Националната банка на Полша често се изразява в липса на независимост и политизирано управление от президента Адам Глапински, който в миналото е бил активен политик на управляващата партия.

В същото време се провежда силна кампания за възпиране на приемането на еврото в Полша. В резултат на това процентът на поддръжниците на еврото в Полша се колебае около 50%, в сравнение с подкрепата за членство в ЕС, достигаща дори над 90%.

Ще реши ли Полша да се присъедини към еврозоната след изборите през 2023 г.? Възможно е, но трябва да бъде предшествано от надеждна информационна кампания по темата, обобщава Михал Пржибиляк, който е член на Асоциацията Projekt: Polska – национална организация, която работи за местните общности.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg