Дянков: По 300 румънски фирми се местят у нас всеки месец

1186
Дянков: По 300 румънски фирми се местят у нас всеки месец

България успя през 2010 г., ще успее и през 2011 г. да избегне радикалните мерки, които предприе Румъния, заявява финансовият министър Симеон Дянков пред румънския в. „Адевърул".

„Успяхме да направим бюджетите за тази и следващата година без да увеличаваме данъците и да засягаме пенсиите", казва още вицепремиерът в интервюто, публикувано на сайта на министерството на финансите.

Той подчертава, че това са предпоставките различни румънски фирми да преместват дейността си в България и отбелязва, че 1500 румънски компании са открили офиси в Русе.

"Не увеличихме данъците в кризата. Запазихме същата данъчна система, за разлика от Румъния или Гърция. При нас ДДС се запази на ниво от 20%, данъкът върху печалбата е 10%, докато при вас е 16%. Данъкът върху дивидентите е 5%, докато в Румъния е около 12%", заявява Дянков.

На въпрос какво е мнението му за случващото се в еврозоната и за намеренията на България за присъединяване към нея, той отговаря, че независимо от проблемите, с които се сблъсква, еврото е много стабилна валута и има зад гърба си силен пазар и Европейската централна банка.

„Ние запазваме нашата позиция да се присъединим към еврозоната възможно най-скоро. Надяваме се, че до края на 2011 г. ще можем да докажем, че сме готови да въведем еврото, ако дефицитът се запази под 3%, можем да започнем преговори и да изготвим план за въвеждане на еврото", допълва министърът.

Той потвърждава и подкрепата си за полската инициатива страните-членки, започнали реформи в пенсионната система, да бъдат „поощрени", като разходите за пенсионната реформа да не се включват в изчисляване на бюджетния дефицит.

Попитан дали поддържа идеята за създаване на Европейски валутен фонд, Симеон Дянков казва: "МВФ разполага с достатъчно опит и кризата ни показа, че някои от институциите на ЕС не действаха достатъчно добре".

Вицепремиерът коментира и двустранните отношения между България и Румъния, с акцент върху съвместните инфраструктурни проекти, какъвто е мостът Видин-Калафат, присъединяването към Шенген и борбата с контрабандата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg