ЕС ще глобява Facebook, ако не премахва терористично съдържание

707
ЕС ще глобява Facebook, ако не премахва терористично съдържание

© Pixabay

През миналата седмица Великобритания публикува предложения за регулация на онлайн платформите. Текстовете предвиждат глоби за портали, като Facebook, които не защитават потребителите си от злонамереното съдържание в интернет.

През тази седмица Европейският съюз реши да отиде дори по-далеч. Европейският парламент даде зелена светлина на регулация, която задължава интернет платформите да премахват терористично съдържание в рамките на час, като в противен случай са предвидени сурови глоби, предава Forbes.

Предложенията предвиждат глоба в размер на 4% от глобалния оборот за компаниите, които систематично не успяват да премахват терористичното съдържание.


Все пак социалните мрежи няма да бъдат задължени, нито да извършват мониторинг на информацията, която хостват или съхраняват, нито да търсят факти, индикиращи нелегални активности.

Предложенията бяха одобрени от ЕП с 308 гласа „за” срещу 204 „против” при 70 въздържали се от гласуване. Това не е финалният вариант на текстовете, тъй като е необходимо и съгласие на Съвета на ЕС, като това ще се обсъди чак след провеждането на европейските избори.

Все пак интернет компаниите, които хостват съдържание, качено от потребителите (като Facebook и YouTube) ще бъдат задължени в рамките на 1 час да премахват достъпа до посочено съдържание на територията на всички страни-членки в ЕС при заповед от национланите власти.

Окончателно: ЕС прие спорна регулация за споделянето в интернетИнтернет платформите ще трябва да внедрят филтри, които да отсяват съдържанието качвано от потребители и бизнес в рамките на Европейския съюз.


Предложенията дефинират терористично съдържание, като „всеки материал (текст, изображение, звуков запис или видео), който подстрекава или призовава извършването или съучастието в извършване на терористични нападения, осигурява инструкции за извършването на такива нападения или подстрекава участието в дейности на терористини групи, както и съдържание, осигуряващо напътствия как да се правят и използват експлозиви, огнестрелни оръжия и други оръжия за терористични цели”.

Привържениците на регулацията посочват, че в интернет циркулират много материали, които са директно свръзани с терористични активности и е редно да има механизъм за премахването им.

От друга страна, критиците смятат, че регулацията може да навреди на свободата на изразяване в интернет, като е трудно да се предоставят доказателства кое съдържание е обективно нелегално и кое не е.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg