Гръцките пенсионери все по-често емигрират в България

3521
Гръцките пенсионери все по-често емигрират в България

© снимка: Pixabay

Съкращаването на пенсионните разходи в Гърция кара много гръцки пенсионери да напускат родината си и да емигрират в най-бедната държава в Европейския съюз - България, пише Bloomberg.

75-годишният Георг от Солун разказва пред изданието как преди пед години, след смъртта на неговата съпруга, той дал апартамента си под наем, събрал си багажа и се преместил в София. По думите му пенсията от 800 евро му позволява да "живее като цар".

"Естествено, имах известни затруднения с пренастройването и откъсването от приятелите. Но със средствата, с които разполагам, мога да пътувам често до Гърция, а и до други места по света", казва Георг, който не желае да разкрива фамилията си заради опасенията му, че ще бъде преследван от гръцките данъчни власти.

Гърция е една от най-популярните дестинации за пенсионерите от останалите европейски държави, но все по-голяма част от нейните собствени граждани предпочитат да изживеят старините си в северната им съседка, след като пенсиите им бяха понижени с над 20 на сто.

Освен това намаляването на пенсионните разходи може да продължи в резултат на натиска върху гръцкото правителство от страна на на кредиторите.

Засега гръцкият премиер Алексис Ципрас се въздържа от подобни действия. В бюджета на страната, който беше представен пред ЕВропейската комисия през октомври, не се предвиждат нови понижения на пенсиите, тъй като правителството е уверено, че ще постигне планирания бюджетен излишък от 3.5% от БВП и без тях.

Очаква се до края на ноември Еврокомисията да представи и своето становище.

Междувременно много от гръцките пенсионери правят рационалния избор да се преместят в България, където, по данни на Евростат, цената на живота е два пъти по-ниска от тази в Гърция. Засега няма точна статистика колко точно са хората, взели това решение, но според Bloomberg, техният брой прогресивно се увеличава.

Цената на бензина в София е около 1.15 евро, в сравнение с 1.60 евро в Гърция. Пакет смляно кафе струва около 2.30 евро в България при около 4.70 в южната ни съседка, а билетът за метрото е на цена от 80 евроцента при 1.40 евро в Атина.

Сметките за телефон също са около два пъти по-ниски у нас спрямо тези, начислявани от гръцките телекоми, пише още изданието.

"Като цяло стандартът на живот е с около 30% по-нисък тук, отколкото в Гърция. И то ако живееш в някой от големите градове, като София, Бургас или Пловдив. В по-малките градове и села цените са още по-ниски", казва Георг.


Индекс на разходите на домакинствата в Европейския съюз. източник: Bloomberg

България се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., като оттогава насам икономиката на страната бележи ръст от 2.4% средно на година, припомня Bloomberg. Точно тогава бе и последната година, в която гръцката икономика отбеляза ръст, преди да бъде ударена от дълговата криза.

Тя изтри почти една четвърт от икономическия й потенциал, повиши безработицата до рекордни равнища и изправи страната пред заплахата от напускане на еврозоната.

България пък си остава най-бедната държава в Европейския съюз, а през юли 2019 г. се надява да се присъедини към валутния механизъм ERM II, което е първата стъпка към това да се превърне в 20-ия член на еврозоната.

Страната изпълнява формалните изисквания на Маастрихтските критерии, като единствено инфлацията може да се превърне в проблем, тъй като миналата година скочи с 3.6%, припомня Bloomberg.

Но въпреки повишението на цените, 71-годишният Никос не съжалява за решението си да се премести от Гърция в България. Той посочва пред изданието, че хлябът е на цена от 60 евроцента, сметката в ресторанта рядко надхвърля 10 евро на човек, а месечният наем на едностаен апартамент в хубав квартал се движи около 200 евро.

Пенсията на Никос се е понижила с 45% по време на финансовата криза и в момента е 1100 евро.

"Въпреки понижението, тук мога да живея добре, тъй като цената на стоките и услугите е много по-ниска, отколкото в Гърция. Вече рядко се прибирам в Атина. Синът ми често идва на гости и също си купува различни неща на много изгодни цени", разказва Никос. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...