МВФ: Испанците вече са по-богати от италианците

2471
МВФ: Испанците вече са по-богати от италианците

© Pixabay

Испанците вече са по-богати от италианците. Това се дължи както на икономическото възстановяване на Испания, така и на политическата криза в Италия - третата най-голяма икономика в еврозоната. 

Към края на 2017 г. брутният вътрешен продукт на глава от населението в Испания надмина този в Италия, сочат данните за паритет на покупателната способност на Международния валутен фонд, предава Financial Times.

МВФ прогнозира, че Испания ще стане със 7% по-богата от Италия през следващите 5 години. За сравнение, преди десетилетие италианците бяха с 10% по-богати от испанците на база паритет на покупателната способност.  

Данните показват процесите в две страни, които бяха ударени от кризата в еврозоната през последното десетилетие. Докато Испания сега е една от страните с най-висок растеж в Европейския съюз, Италия не може да се похвали с подобни резултати.

Нещо повече – до 2023 г. някои страни от бившия Съветски блок, като Словакия и Чехия, също ще надминат Италия по БВП на глава от населението, сочат прогнозите на МВФ.

„От 16 век Италия и Испания се съревновават, но сега те са пред нас”, казва Карло Алберто Карневале Мафе, професор по мениджмънт в Bocconi University в Милано.

„Испания има по убедителна и стабилна траектория на растеж спрямо Италия най-малкото от 2011 г. насам”, добавя той.

БВП на глава от населението на база паритет на покупателната способност; източник: Financial Times, МВФ

Стагнацията в Италия е една от основните причини за все по-горчивото политическо разделение, като избирателите все повече губят вяра в способността на традиционните партии да създадат работни места и да възстановят растежа.

Антисистемните и родени в протест партии засилват позициите си като големия победител от изборите в Италия през миналия месец, тъй като избирателите обърнаха гръб на по-умерените център-ляво и център-дясно партии.

Италия започва да се превръща в един от най-големите проблеми на еврозоната, тъй като има по-голям дълг от икономиката си, който е вторият най-голям в еврозоната, след този на Гърция.

Без структурни икономически подобрения, Италия „продължава да представлява скрит риск за еврозоната”, казва Лийвен Ноп, старши икономист в KBC.

Това, че Испания изпревари Италия, се дължи по-скоро на вътрешните италиански проблеми, отколкото на силната испанска икономика. Въпреки че икономиката на Испания нараства с по-бързи темпове от Франция, Германия и Великобритания от 2015 г. насам, икономиката ѝ е само с 2% по-голяма спрямо равнището от 2008 г. – най-слабото възстановяване сред останалите водещи икономики в ЕС, с изключение на Италия.

Испанският икономически министър Роман Есколано коментира, че въпреки че последните резултати за испанската икономика са добри, което важи и за прогнозите на МВФ, страната има доста работа за вършене.

По думите на Карло Алберто Карневале Мафе, Испания има ключови структурни предимства, като младо население, но освен това реализира по-ефективно публични инвестиции, особено в инфраструктурата, и е по-отворена за иновации и чуждестранни инвестиции, спрямо Италия.

Към края на деветдесетте години Италия, която сега има с 15 млн. души по-голямо население спрямо Испания, се радваше на два пъти по-голяма икономика от тази на Испания.

Към наши дни, италианската икономика е с 50% по-голяма от испанската, като разликата ще се стопява допълнително през идните години, сочат прогнози.

Италианското икономическо представяне „е лошо от 1999 г. насам”, казва Джак Алън, икономист от Economics.

Италианската икономика е съвсем малко по-голяма спрямо размера си от 2000 г., докато другите водещи икономики на ЕС отчитат разрастване с 25% и повече. БВП на Испания е с 35% по-голямо спрямо 2000 г.

Държавите с най-голямо съотношение дълг към БВПНивото на брутния държавен дълг, като процент от БВП, може да бъде индикатор за това колко способна е една страна да изплаща задълженията си, без да трупа нови. На практика, колкото по-ниско е това съотношение, толкова по-добре

Данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че Италия е една от малкото големи икономики, които все още не са достигнали размера си от преди кризата. Страната страда от застаряващо население, слаба продуктивност, тежка бюрокрация и висок държавен дълг.

По данни на МВФ, отчетеният икономически ръст от 1.5% през миналата година е най-високият от 2010 г., като се очаква през настоящия период той да бъде малко по-висок.

Растеж на БВП на водещите европейски икономики; източник: Financial Times, Thomson Reuters

Въпреки това, резултатите от последните избори по-скоро говорят, че Италия няма да материализира потенциала си за растеж и той ще остане под темповете, отчитани в другите водещи страни в ЕС, смята Масимо Басети, икономист от FocusEconomics.

През 1997 г. Италия беше 18-ата най-богата икономика по размер на БВП на глава от населението сред всички страни, за които МВФ поддържа пълни данни. 10 години по-късно страната се смъкна с 10 позиции надолу, а към днешна дата се намира още 5 позиции надолу.

През 2023 г. се очаква Италия да бъде на 37-о място по размер на БВП на глава от населението.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...