Нови правила за безопасност на продуктите пестят милиарди на потребителите

570
Нови правила за безопасност на продуктите пестят милиарди на потребителите

© Pixabay

Европейският парламент одобри преразгледаните правила за безопасност на нехранителните потребителски продукти в съответствие с новостите в цифровизацията и нарастването на онлайн пазаруването.

За да се гарантира, че всички продукти, пуснати на пазара, са безопасни за потребителите, Регламентът относно общата безопасност на продуктите включва мерки, с които се гарантира, че при оценките на безопасност се вземат под внимание рисковете за най-уязвимите потребители (напр. децата), аспектите свързани с пола и рисковете за киберсигурността.

Новият регламент разширява обхвата на задълженията на икономическите оператори (като производител, вносител, дистрибутор), увеличава правомощията на органите за пазарен надзор и въвежда ясни задължения за доставчиците на онлайн места за търговия. Онлайн местата за търговия си сътрудничат с органите за пазарен надзор с цел намаляване на рисковете.


Надзорните органи могат да разпоредят на онлайн местата за търговия да премахнат или блокират достъпа до офертите на опасни продукти без ненужно забавяне и във всички случаи в рамките на два работни дни.

Продуктите, които са с произход извън ЕС, могат да бъдат пускани на пазара само ако има установен икономически оператор в Съюза, който отговаря за безопасността им.

Колко познаваме правата си на потребителиВ България доверието в сигурността на нехранителните стоки е 55%, докато средно за ЕС е 72 на сто

Преработеното законодателство подобрява процедурата за изтегляне на продукти, тъй като понастоящем процентът на връщане остава нисък, като около една трета от потребителите в ЕС продължават да използват изтеглени от пазара продукти.

Ако даден продукт трябва да бъде изтеглен от пазара, потребителите трябва да бъдат информирани директно и да им бъде предложена поправка, замяна или възстановяване на стойността на иззетия продукт. Потребителите също така ще имат право да подават жалби или да предявяват колективни искове. Информацията относно безопасността на продуктите и възможностите за правна защита трябва да бъде достъпна на ясен и разбираем език. Системата за бързо предупреждение за опасни продукти (порталът Safety Gate) ще бъде модернизирана, за да се даде възможност за по-ефективно откриване на опасни продукти и ще бъде по-достъпна за хората с увреждания.

Докладчикът Дита Харанзова (Renew, Чехия) заяви: „Благодарение на този закон ние защитаваме най-уязвимите потребители, особено децата. През 2020 г. 50 % от продуктите, посочени като опасни, са били с китайски произход. С този закон предприехме решаваща стъпка срещу тези, които не продават безопасни продукти в Европа.

За всеки продаден продукт трябва да има някой, който да носи отговорност в рамките на ЕС. Опасните продукти ще бъдат премахнати от уебсайтовете след два дни. Потребителите ще бъдат информирани директно по електронната поща, ако са закупили опасен продукт. В допълнение, те ще имат право на поправка, замяна или възстановяване, ако даден продукт бъде иззет. След като този закон влезе в сила, в Европа ще има по-малко опасни продукти“.

Съветът ще трябва официално да одобри текста преди публикуването му в Официален вестник на ЕС и влизането му в сила. Регламентът ще се прилага 18 месеца след влизането му в сила.

България е в дъното на класацията за онлайн търговия в ЕССред последните три страни сме в ЕС, чиито фирми за онлайн търговия формират поне 1% от общия търговски оборот

През 2021 г. 73% от потребителите са пазарували онлайн (в сравнение с 50% през 2014 г.), като през 2020 г. 21% са поръчвали стоки извън ЕС (8% през 2014 г.). Според годишния доклад на Safety Gate за 2020 г. 26% от уведомленията за опасни продукти се отнасят до продукти, продавани онлайн, докато най-малко 62% се отнасят до продукти, идващи от държави извън ЕС и ЕИП.

Предвижда се новите правила да спестят на потребителите в ЕС около 1 млрд. евро през първата година и приблизително 5,5 млрд. през следващото десетилетие.

Чрез ограничаване на броя на опасните продукти на пазара новите мерки ще намалят вредите, причинени на потребителите в ЕС поради предотвратими злополуки, свързани с продукти (оценявани днес на 11,5 млрд. евро годишно), както и разходите за здравно обслужване (изчислени на 6,7 млрд. евро годишно).

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg