Пет години след брекзит европейците искат Великобритания да се върне в ЕС

1105
Пет години след брекзит европейците искат Великобритания да се върне в ЕС

© Pixabay

Пет години след референдума във Великобритания, на който беше взето решение страната да напусне Европейския съюз, повечето европейци твърдят, че биха приели британците отново в Общността, стига те да поискат това.

В същото време европейците следят внимателно как Обединеното кралство се справя с предизвикателствата след брекзит и ако резултатите са позитивни, те биха обмислили подобна алтернатива и за собствените си държави. Това показват данните от проучване, цитирано от Euronews.

На днешната дата точно преди пет години британците гласуваха за излизане от Европейския съюз. Решението им предизвика мощни политически трусове както на Острова, така и на Стария континент. Последваха тежки преговори между Лондон и Брюксел, в които трябваше да се уредят граничните проблеми и бъдещите икономически взаимоотношения.


На 24 декември 2020 г., буквално в последния момент, беше постигната договорка, с която беше предотвратен т. нар. "твърд брекзит" без ясни договорености между двете страни.

Брекзит обаче все още не е приключил. Европейците на Острова имат проблеми с издаването на визи, а Брюксел и Лондон продължават да спорят по редица въпроси, включително квотите за риболова и протокола за сухопътната граница със Северна Ирландия.

Това е и една от основните причини, поради които повечето европейци засега не биха поели по пътя на британците. Анкета на Redfield & Wilton, проведена сред 1500 души във Франция, Германия, Италия и Испания, показва, че мнозинството от хората биха гласували за оставане в ЕС, ако в тяхната държава се проведе подобен референдум.

Най-много са поддръжниците на интегритета в Испания - 84% от запитаните. Освен това повечето европейци поддържат тезата, че членството в ЕС им носи повече позитиви, отколкото негативи.

На въпрос дали британското общество е взело правилното решение на 23 юни 2016 г., повечето французи, испанци и германци отговарят отрицателно. Единствено в Италия преобладава подкрепата за решението за брекзит, макар че самите италианци гледат позитивно на членството си в ЕС.

Междувременно, популистките партии на Стария континент засега се отказаха от идеите за провеждане на референдуми за излизане или оставане в ЕС. Дори и лидерът на крайната десница във Франция Марин Льо Пен, която поддържаше идеята за "фрекзит" през 2017 г., по време на кандидатпрезидентската си кампания, не я включи в програмата си за следващите избори.

В дългосрочен план обаче поддръжниците на автономията може да получат известна подкрепа, ако все пак брекзит се окаже успешен за британската икономика, пише Euronews. В Италия, например, повечето анкетирани казват, че биха подкрепили подобна идея, ако резултатите в Обединеното кралство се окажат позитивни.

Французите и германците също са склонни да преосмислят позицията си, докато испанците са разделени по темата.

Британски политик: Рибата в нашите води е по-щастлива след брекзитДжейкъб Рийс-Мог отговори на нарастващото недоволство във Великобритания по отношение на бюрокрацията, която струва на риболовната индустрия милиони

Колкото до това дали биха приели Великобритания обратно в европейското "семейство", мнозинството от участниците в проучването на Redfield & Wilton отговарят положително. Поддръжниците на тази идея са най-много в Испания и най-малко - във Франция.

Засега обаче изглежда малко вероятно британците да променят своето мнение. Проучване на YouGov, проведено през март тази година, показва, че само 35% от жителите на Великобритания гледат положително на Европейския съюз, докато 50% имат по-скоро отрицателна оценка.

Не във всички области на Великобритания обаче възгледите са еднакви. В Шотландия, например огромното мнозинство от хората гласуваха за оставане в Европейския съюз на референдума през 2016 г. След брекзит там бяха подновени призивите за независимост от Великобритания, тъй като тя би дала възможност на шотландците да се завърнат в ЕС.

През 2014 г. в Шотландия се проведе референдум, който беше загубен от поддръжниците на независимостта. Засега проучванията на обществените нагласи показват, че те все още са в малцинство с около 47% срещу 53% тези, които искат да останат в рамките на Обединеното кралство.

Междувременно, повечето граждани на Испания, Италия и Германия биха подкрепили завръщането на независима Шотландия в европейската Общност. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg