Смятам, че Европа е в по-добро положение, отколкото беше преди.

Това заяви бившият председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу по време на „Световния икономически форум“, организиран от Amundi - една от най-големите компании за управление на активи в света.

Остават и проблеми, може да има и политически инциденти, но ако помислим по-общо за тенденцията, реалността е, че ЕС успя да преодолее кризата на еврозоната, която всъщност започна като глобална финансова криза и разбира се, постави някои конкретни педизвикателства пред еврото, защото икономическият и монетарен съюз не беше и все още не е напълно изграден.

Реалността е, че показахме нашата издръжливост. Гърция все още е в еврозоната, а еврото е втората най-важна валута след долара. Пандемията, която представлява огромна криза и все още продължава, беше поредният инициатор на прогрес относно интеграцията, заяви Барозу.

Както се случи и с финансовата криза, без нея нямаше да е възможно да имаме по-влиятелна ЕЦБ, Европейския механизъм за стабилност и други механизми. Всичко това нямаше да е възможно без кризата. Много често в Европа е необходима криза, за да може лидерите да вземат решения за стъпки, с които да се върви напред, каза още той.

Според него това се случа и сега. В началото на тази пандемия станахме свидетели на по-смела, по-решителна и по-бърза парична и фискална реакция, отколкото при предишната криза.

Това е така заради опита от предишната криза, но и защото сега имаше ясна решителност за известен прогрес, в това число за нарушаването на някои табута, като емитирането на общ дълг, които при предишната криза бяха отхвърлени.

Според Барозу реалността е, че ЕС почти няма компетенции по отношение на общата политика в сферата на здравеопазването. ЕС има компетенции в сферата на общата селскостопанска и търговска политика и някои други, но не и в сферата на здравеопазването.

Изправени пред кризата, европейските правителства помолиха ЕК да действа от тяхно име и да закупи ваксини. Имаше известни проблеми в това отношение, но Европа в момента настига останалите. Трябва да обаче да се признае, че е по-трудно да се преговаря от името на 27 страни членки, отколкото за една държава, посочи още Барозу.

Реалността е, че отново беше направена стъпка напред във възприятието, че трябва да има още компетенции, които да бъдат добавени към тези на ЕС, защото това създава устойчивост.

Инвестициите в устойчивост са една от идеите, които вдъхновяват трансформацията на ЕС в днешно време, заедно със зеления преход и дигиталния преход, смята бившият председател на ЕК.

Зеленият преход трябва да бъде вземан много насериозно, защото сега има ясна решителност у ЕС за постигане на въглероден неутралитет. Съюзът имат план и законодателство, но според Барозу ще бъде много трудно.

Това на 80% е относително лесно постижимо, но останалите 20% ще са трудни за постигане. Част от това зависи до голяма степен от това какво правят САЩ и Китай, защото те са най-големите замърсители с парникови газове в света. Това зависи от създаването на система, която не поставя европейските индустрии в неравностойно положение по отношение на конкуренцията.

Пандемията беше призив за събуждане за ЕС. Съюзът откри, че тя ускорява тенденция, която все още зависи от много свободните вериги на доставките.

В момента има ясно движение в Европа за оншоринг и връщане на някои веригите на доставките. Малко провокативно, според Борозу, визията на Франция набира сила в Европа. Традиционно досега беше британската визия, която гледаше на Европа като на пространство, докато френската визия е за Европа като сила.

След брекзит и напускането на Великобритания се създава нова динамика в ЕС. Все повече се говори за европейски суверенитет и стратегическа автономия, но от ЕК внимават много и използват понятието отворена стратегическа автономия, уточни Барозу.

Още преди пандемията ЕК определяше Китай като стратегически съперник. Това нямаше да е възможно преди 10 години, заяви Барозу.

В момента сме свидетели и на една по-политическа визия, при която говорим за въпроси, като търговията, политика относно конкуренцията, защитата на данните и поверителността на информацията. Много сфери на регулация в момента се разглеждат повече от по-политическа, а не от технократска точка, смята той.

Валери Бодсон, Amundi: Светът след пандемията няма да е по-лош Главният изпълнителен директор на Amundi откри „Световния инвестиционен форум“, организиран от компанията

Това е в резултат на три важни фактора - Русия, Доналд Тръмп и Китай.

След инвазията в Украйна и анексирането на Крим, повечето страни в ЕС бяха притеснение от по-агресивната Русия и искаха да избегнат конфронтация, който би изправила пред сериозно предизвикателство и НАТО.

Доналд Търмп беше истински проблем за ЕС, защото той твърдеше, че Европа е по-опасна за САЩ от Китай. Той извади страната си от Парижкото споразумение, а Ангела Меркел заяви, че като европейци трябва да вземем бъдещето в своите ръце, припомни Барозу.

Разбира са, говорим и за много по-напористия Китай. Развитието на тази страна през последните 30 години е най-важният структурен феномен в света, според Барозу, който смята, че справянето с по-напористия Китай също е проблем.

Поне на ниво лидери засега няма съгласие, че Европа трябва да действа по-политическо и по-решително, когато става въпрос за защитаване на интересите и ценностите й.

Има много трудности, като популистки движения, които до голяма степен са в резултат на нелегалната емиграция, а не толкова заради еврото. Преди време тези движения включваха в програмите си напускането на еврозоната и дори ЕС, но сега вече не го правят, което е доказателство за устойчивостта на съюза, посочи Барозу.

Проблемът с популизма и национализма все още съществува в Европа, както и някои структурни проблеми, като демографията, технологиите и иновациите, призна той.

Европа вече е много пo-внимателна за случващото се в Китай, но смята, че има разлика между позициите на Европа и САЩ. Американците решиха, че Китай е истински кандидат за водещата позиция на САЩ и ще опитат да направят всичко по-силите си, за да я ограничат.

Европа признава различията и опасенията около Китай, в това число по въпросите за човешките права и др., но иска да продължи да прави бизнес с Китай, смята експертът.

ЕС ще бъде по-близо до САЩ, отколкото до Китай. И ако при Тръмп имаше проблем, Барозу смята, че Байдън, който вече пристигна на обиколка в Европа, ще изпрати различно послание, защото разбира необходимостта от това да имаш близки съюзници и партньори.

Барозу отчита, че ЕС все още има проблеми и предизвикателства, но вярва, че съюзът върви напред. Тъй като това е една сложна организация от 27 държави към днешна дата, вземането на решения понякога изглежда бавно, но в крайна сметка се постигат резултати.

Според Барозу, ако европейците искат да защитят своите интереси и ценностите си, трябва да го направят заедно, защото дори и най-големите държави в Европа сами по себе си не са на нивото на САЩ или Китай.