Полша и Украйна увеличават добива на въглища преди зимата

1072
Полша и Украйна увеличават добива на въглища преди зимата

© Pixabay

Полша и Украйна ще увеличат добива и консумацията на въглища, най-замърсяващото изкопаемо гориво, подготвяйки се за студените зимни месеци, съобщава Ройтерс. Междувременно Европа е изправена пред кризата в енергийната сигурност, изострена от войната в Украйна.

Използването на термични въглища като гориво за електроцентралите ще трябва да спадне, ако светът иска да постигне целите си за достигане на нетни нулеви емисии до средата на века. Но тъй като руските газови потоци към Европа спаднаха след нахлуването на Русия в Украйна и европейските санкции срещу Москва, континентът се опитва да осигури алтернативни доставки.

Въпреки широко разпространените ангажименти за постепенно премахване на въглищата от електроенергийния сектор, някои страни, включително Германия, Австрия и Холандия, се готвят да увеличат производството на електроенергия от въглища като мярка за извънредни ситуации.


"Полша планира да увеличи производството на термични въглища от съществуващи мини тази година максимум с 1.5 милиона тона", коментира пред Ройтерс президентът на Полската минна камара на промишлеността и търговията Януш Олшовски.

Държавната въгледобивна компания PGG заяви, че постепенно ще затвори всичките си мини до 2049 г.

Преходът от въглища към ВЕИ никога не е бил по-евтинВече е по-евтино да се премине от въглища към чиста енергия, в сравнение с преминаването от въглища към газ


"Миналата година полските въглищни мини бяха включени в плана за намаляване на минния потенциал. Следователно не можем внезапно да увеличим производството тази година значително", каза Олшовски.

Полша, която разчита на въглища за около 70% от производството си на електроенергия, по-рано този месец също въведе мерки, които ще субсидират въглищата за домакинствата, използващи гориво за отопление, за да смекчат нарастващите цени.

Украинската енергийна компания ДТЕК също обяви, че страната планира да увеличи вътрешните запаси от енергийни въглища от 2 милиона тона на 3 милиона тона преди зимата.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg