Кредитната криза от 2008 г. порази пазарите, банките и икономиките, и три години по-късно прерасна в криза на суверенните дългове и доверието в политиците. Но според експерти днешните проблеми няма да имат същите разрушителни последствия, коментира в-к „Ведомости".

Днешната ситуация съществено се отличава от 2008 г., твърдят икономисти. Тогава от финансовата система се откърти един цял блок - високорисковите ипотечни облигации. Банките и инвестиционните фондове спряха да се кредитират едни други, както и компаниите. Тогава пазарите на кредитиране, включително междубанковия, просто замряха, докато в момента работят без проблем, коментира Джеф Епългейт, директор на инвестициите в компанията Morgan Stanley.

Падането с 20 % на акциите на BofA в понеделник не доведе до проблеми с получаването на междубанкови кредити от страна на институцията. Рухването на пазарите през 2008 г. беше съпътствано от липса на ликвидност, докато в момента има достатъчно ликвидност и лихвите са ниски, което е още един повод за спокойствие, коментират експерти.

През 2008 г. да се заемат пари на междубанковия пазар бе почти невъзможнос, докато сега централните банки ги дават практически при 0%, коментира вицепрезидентът на БКС Евгений Студеникин. Ставките са минимални: ако при Фед през 2007 г. процентът е бил 4.75%, от декември 2008 г. той е нула; при ЕЦБ - 4% през 2008 г. и 1.5% сега.

Страхът също е по-малко от тогава и депозирането на средства при централните банки не се смята за единственото сигурно място за съхранение на пари. Още един проблем с тригодишна давност - голямото количество дългове и сложни финансови инструменти.

Дългът на хедж фондовете, чийто активи са 2 трлн, долара, сега само 1.1 пъти превишава собствения им капитал. Банките са капитализирани много по-добре, заемните средства надвишават собствените 13 пъти, докато през 2008 г. - 30 пъти.

Сред рисковите фактори се отбелязва кризата на доверие към политиците, които не могат да решат проблема със суверенните дългове. Инструментите на въздействие на централните банки са почти изчерпани, смята Ерик Ласелс, главен икономист на RBC Asset Management.

Източник: Фокус