Последните сътресения в световната икономика, чиято кулминация стана сривът на фондовите борси в понеделник, не е нов кръг на кризата от 2008 г., според Wall Street Jounal.

Изданието, което анализира ситуацията на пазарите, отбелязва, че има коренни различия в новата вълна от финансови трудности, обхванали световната икономика в сравнение с преди три години.

Предишната криза вървеше от дъното към върха. Тя се зароди сред прекалено оптимистичните купувачи на недвижими имоти, зарази застрахователния механизъм на Уолстрийт, в което не малка роля изиграха рейтинговите агенции, след което обхвана глобалната икономика.

Сривът във финансовия сектор предизвика рецесията, пише днес изданието, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Днешната ситуация според анализаторите от вестника е коренно различна - сътресенията вървят от върха надолу.

Правителствата, които са проявили неспособност да стимулират икономиката и да въведат ред, постепенно са загубили доверието на деловите и финансовите среди, отбелязва Wall Street Jounal.

Още една важна разлика е, че корпорациите и домакинствата "пируваха" с евтини кредити през 2007-2008 г., а когато ипотечният балон се спука, те бяха принудени да минат на радикална "финансова диета".

Икономическите неприятности накараха компаниите и домакинствата да свият разходите си и да избягват заемите, което доведе до анемично потребление и растеж на инвестициите, отбеляза още изданието.

Строгите мерки на икономии, въведени от компаниите и рязкото намаляване на потребителските разходи предизвикаха рецесионен удар, който отхвърли икономиката няколко години назад.

Източник: БТА