70 трилиона причини дългът на САЩ да буди страхове

5442
70 трилиона причини дългът на САЩ да буди страхове

© Pixabay

Дългът на САЩ гони пореден рекорд. Комбинацията от достъпни пари и увеличаващ се дълг през изминалото десетилетие е сред основните генератори на икономическа експанзия и висока активност на капиталови пазари. Но всичко това може да се обърне срещу САЩ при промяна в баланса на икономическата действителност, а от това е сериозно притеснение и за целия световен пазар. 

През първото тримесечие на 2019 година общият дълг на САЩ – публичен и частен, възлиза на близо 70 трилиона долара, сочи проучване на Institute of International Finance, цитирано от CNN.

Федералният правителствен дълг и пасивите на частните корпорации, без тези на банките, достигнаха нови висини.


Дългът, сам по себе си, не е нещо лошо. Поемането на дълг помага на правителствата и бизнеса да постигат растеж, чрез финансиране на важни проекти и услуги, които в крайна сметка правят икономиката по-силна. Засега САЩ все още може да се справя с гигантския си дълг.

Икономиката на страната, която възлиза на около 21 трилиона долара, демонстрира добро състояние, а Федералният резерв се готви да понижи лихвите, което ще направи поемането на дълг дори още по-евтино.

Но огромният дълг и продължаването на политиките на стимули могат да доведат до огрмни проблеми в малко по-дългосрочен план.

Влошаваща се фискална картина

Американската икономика започва да показва признаци на "задъхване". Производството се забавя, а търговската война носи щети на икономиките по света.

САЩ си остават едно от най-аткративните места за инвестиции, а суверенният дълг на страната продължава да се счита за сигурен залог от инвеститорите. Но ако икономиката се забави, САЩ ще са принудени да продължат да разчитат на инвеститорите, и по-конректно на другите държави, които да финансират недостига чрез придобиване на американски ценни книжа.

Това най-вероятно ще се случи рано или късно. Проблемът е, че САЩ не услесняват ситуацията, в която са изпаднали.

Правителството може да свърши парите до началото на месец септември, преди Конгресът да се върне от лятна почивка, предупредиха от щатското финансово министерство.  Именно поради това финансовият министър Стивън Мнучин настоя Конгресът да гласува повишаване на тавана на дълга преди да излезе в лятна ваканция. В началото на тази седмица Мнучин посочи, че разговорите по темата са били продуктивни.

Правителството няма право да поема дълг от март, поради достигане на заложените лимити на максималното количество дълг. Ако правителство не успее да повиши или временно да премахне тавана на дълга, САЩ могат да изпаднат в ситуация, в която да не са способни да погасяват задълженията си, да увеличат разходите си по поемане на дълг и да хвърлят глобалната икономическа система в хаос.

САЩ има огромно количество дълг за погасяване. Финансовото министерство обяви, че бюджетният дефицит е скочил с над 23% в периода октомври-юни. Това се дължи частично от политиката на Тръмп за намаляване на корпоративните данъци през 2017 година.

Щатският държавен дълг удря нов рекорд и вече оформя 101% от БВП на страната. Според Institute of International Finance това се дължи на засиленото емитиране на нов дълг от страна на правителството.

В дългосрочен план ниските лихви на централните банки, включително на Фед, „ще подкрепят по-нататъшното натрупване на дълг, което ще засили опасенията относно тежестта по обслужването на задълженията и устойчивостта на държавния дълг”, сочи проучването на организацията.

Очаква се Фед да намали лихвените нива в края на този месец.

Ниските лихви обаче няма да са достатъчни за намаляване на дълговата тежест на САЩ. Лихвените плащания по американския дълг достигат 830 млрд. долара към края на първото тримесечие на тази година. Ако Фед понижи лихвите със 100 базисни точки, или 1%, тази сума може да намалее с до 25 млрд. долара на година, изчивсляват от Institute of International Finance (IIF). Това няма да промени много финансовата ситуация на САЩ.

През изминалата година инвеститорите демонстрираха притеснения относно един друг дефицит – този във външната търговия на страната. Понастоящем и двете бездни са налице и продължават да се увеличават.

Корпоративен кредит

Корпоративният дълг в САЩ също буди притеснения.

Ръстът в банковото кредитиране направи така, че фирмените задължения, без тези на финансовите институции, вече жънат нови рекорди, достигайки дял от 74% от БВП на страната, сочи проучването на IIF.

На фона на това, че Фед се готви да понижи лихвите, няма поводи да се смята, че тази тенденция ще спре. Ниските лихви позволяват на компаниите с голям дълг да поемат глътка въздух, тъй като могат да рефинансират заемите си на по-ниска цена. Но това, от друга страна, ще провокира фирми с лоша кредитна история да продължат да трупат дългове и то на ниски лихви, което само ще задълбочи проблема.

Очаква се печалбите на бизнеса в САЩ да намалеят през второто тримесечие на тази година, което ще бъде второ поредно на спад. Анализаторите от Wall Steet прогнозират, че това ще се случи отново и през настоящото тримесечие. Това означава, че някои компании няма да са способни да обслужват кредитите си, ако пазарът и икономиката започнат да завиват надолу.

Високите задължения ще попречат на фирмите да реализират инвестиции, което вече се случва в резултат на търговската война.

Глобален риск

Притесненията от огромния дълг не са само патент на САЩ.

Балансът в глобалното поемане на дълг възлиза на 246 трилиона долара, близо 320% от БВП, като се намира на крачка от рекордното си ниво от първото тримесечие на 2018 година.

Това означава, че светът поема повече дълг околкото произвежда. Подобна ситуация е особено опасна за световните финанси и конкретно за развиващите се пазари.

Ако ситуацията на пазрите се промени бързо, държавите с нисък кредитен рейтинг няма да могат да рефинансират задълженията си на по-ниски цени.

Поемането на дълг се очаква да продължи да се увличава на развитите пазари, тъй като централните банки поддържат политика на стимули. 

А това, най-малкото, може да сложи прът в спиците на глобалния растеж в дългосрочен план.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Elena
# 0
18:01 | 24 January 2020
Изпратете ни имейл на FEDERALOAN@GMAIL.COM или whatsapp на +1847315716 и вземете най-добрия наличен онлайн заем в рамките на 2 часа
Lubomir
# 1
14:07 | 20 July 2019
Кога ще настъпи край на тази Световна Измама? Докога ще продължава това безумие и дали ще се намери някой,който да каже ,че царя е гол?Е,верно,ще го ликвидират...
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg