Агенцията за управление на публичния дълг в Атина приключи във вторник търг за нови държавни облигации с падеж през юли 2026 година, като бяха подадени заявки за над 13 млрд. долара, или с над 10,5 млрд. евро повече от самата емисия за 2,5 млрд. евро, съобщава БНР.

Постигната доходност на 7-годишните книжа възлиза на 1,9%, докато очакванията на гръцките власти бяха за доходност от 2 на сто.

В същото време доходността на 10-годишните гръцки книжа за 2,5 млрд. евро, които бяха пуснати на пазара през март, е 2,2%, или с 1,7 процентни пункта по-ниска от тази при първоначалната има продажба.

Купонът на облигациите е на ниво от 1,875%, а водещите мениджъри на новата гръцка емисия взеха книжа за 380 млн. евро.

Малко преди провеждането на аукциона Moody's подобри рейтинга на дългосрочните депозити на гръцките банки Alpha Bank AE, Eurobank Ergasias SA и National Bank of Greece SA до положителен от стабилен. Кредитната агенция заяви, че очаква качеството на активите да се повиши и че гръцките кредитори ще намалят дела на необслужваните кредити в портфейлите си на фона на ускоряващия се икономически растеж. Рейтинговата оценка и на трите гръцки търговски банки е "Caa1".