Citigroup: Индия изпреварва САЩ по търговия

1488
Citigroup: Индия изпреварва САЩ по търговия

За по-малко от 40 години Индия ще изпревари САЩ като втората държава в света по обем на търговия със стоки и услуги, изтласквайки днешната суперсила на трето място, а Европа някъде в дъното, според нов доклад на Citigroup.

"Според нашите изчисления световната търговия със стоки и услуги ще нарасне от 37 трлн. долара през 2010 г. до 149 трлн. долара през 2030 г. и 371 трлн. долара през 2050 г.," се казва в доклада на Citigroup.

В доклада се прогнозира, че търговията между развиващите се пазари ще измести тази между развитите икономики само след четири години, което е ясен знак, че основните световни икономики от Европа и Северна Америка са на път да изгубят относителната си важност за световната икономика.

Големият победител, според доклада ще бъде Азия. "Развиващите се азиатски държави са съставлявали 24% от световната търговия през 2010 г., но този дял се очаква да нарасне до 42% до 2030 г. и до 46% до 2050 г."

Западна Европа от друга страна, чиито 34-процентен дял от световната търговия е бил най-големия през миналата година вече губи позиции, тъй като делът й през 1990 г. е бил 48%, а се очаква да намалее до 19% през 2030 г. и 15% до 2050 г."

Подобни спадове са на дела от световната търговия са прогнозирани и за Северна Америка и Япония, въпреки очаквания ръст на обема на търговията за всеки от двата региона.

Китай се очаква да стане държавата с най-голяма търговска дейност до 2015 г., но в случая изненада за мнозина би бил напредъка на Индия, според анализаторите на Citigroup.

"Що се отнася до страните с най-голяма търговска дейност очакваме Китай да изпревари САЩ до 2015 г. и да остане начело на класацията до края на прогнозирания периода," се казва в доклада.

"Индия, която в момента даже не влиза в топ 10 за 2010 г., се очаква да бъде държавата с втората най-мащабна търговска дейност в света до 2050 г., следвана от САЩ на трето място," се прогнозира в доклада.

"През 2010 г. само две развиващи се азиатски държави попадат в топ 10 (Китай и Южна Корея), докато Европа има пет представители. От Citigroup очакват през 2050 г. седем от десетте държави с най-голяма търговия да бъдат от Азия, а Германия да бъде единствения европейски представител.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg