Citigroup: Индия изпреварва САЩ по търговия

1517
Citigroup: Индия изпреварва САЩ по търговия

За по-малко от 40 години Индия ще изпревари САЩ като втората държава в света по обем на търговия със стоки и услуги, изтласквайки днешната суперсила на трето място, а Европа някъде в дъното, според нов доклад на Citigroup.

"Според нашите изчисления световната търговия със стоки и услуги ще нарасне от 37 трлн. долара през 2010 г. до 149 трлн. долара през 2030 г. и 371 трлн. долара през 2050 г.," се казва в доклада на Citigroup.

В доклада се прогнозира, че търговията между развиващите се пазари ще измести тази между развитите икономики само след четири години, което е ясен знак, че основните световни икономики от Европа и Северна Америка са на път да изгубят относителната си важност за световната икономика.

Големият победител, според доклада ще бъде Азия. "Развиващите се азиатски държави са съставлявали 24% от световната търговия през 2010 г., но този дял се очаква да нарасне до 42% до 2030 г. и до 46% до 2050 г."

Западна Европа от друга страна, чиито 34-процентен дял от световната търговия е бил най-големия през миналата година вече губи позиции, тъй като делът й през 1990 г. е бил 48%, а се очаква да намалее до 19% през 2030 г. и 15% до 2050 г."

Подобни спадове са на дела от световната търговия са прогнозирани и за Северна Америка и Япония, въпреки очаквания ръст на обема на търговията за всеки от двата региона.

Китай се очаква да стане държавата с най-голяма търговска дейност до 2015 г., но в случая изненада за мнозина би бил напредъка на Индия, според анализаторите на Citigroup.

"Що се отнася до страните с най-голяма търговска дейност очакваме Китай да изпревари САЩ до 2015 г. и да остане начело на класацията до края на прогнозирания периода," се казва в доклада.

"Индия, която в момента даже не влиза в топ 10 за 2010 г., се очаква да бъде държавата с втората най-мащабна търговска дейност в света до 2050 г., следвана от САЩ на трето място," се прогнозира в доклада.

"През 2010 г. само две развиващи се азиатски държави попадат в топ 10 (Китай и Южна Корея), докато Европа има пет представители. От Citigroup очакват през 2050 г. седем от десетте държави с най-голяма търговия да бъдат от Азия, а Германия да бъде единствения европейски представител.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...