Citigroup: САЩ ще стане третата най-голяма икономика

1660
Citigroup: САЩ ще стане третата най-голяма икономика

Светът ще става по-богат и по-богат на фона на развиващите се икономики, които ще се опитват да догонят развитите държави в следващите години, казва Вилем Буитер, старши икономист в Citigroup, цитиран от CNBC.

"Очакваме силен ръст на световната икономика до 2050 г., като средният темп на растеж ще бъде 4.6% годишно до 2030 г. и 3.8% годишно в периода 2030-2050 г." казва Буитер в свое пазарно проучване.

"В резултат на това световният БВП по паритет на покупателната способност ще нарасне от 72 трлн. долара през 2010 до 380 трлн. долара през 2050 г.," според него.

Докато светът наблюдава как цената на петрола рязко се покачва на фона на безредиците в Близкия изток, анализът на Буитер на дългосрочните световни икономически перспективи предлага известна надежда, че предстоят по-добри времена, но ако той е прав, силите ще преминат много бързо от Запада към Изтока.

"Китай би трябвало да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света до 2020 г., след което ще бъде изпреварен от Индия до 2050 г.," прогнозира той.

Икономическият растеж обаче няма да върви гладко, според Буитер. "Очаквайте бумове и сривове. В определени моменти растежът ще страда от слаба политика, конфликти или природни бедствия. Когато се стигне до подобни неща, не вярвайте на твърдения от рода: „този път е различно."

Някои страни с голямо, предимно младо население обаче ще имат успехи, според икономиста

"Развиващите се страни в Азия и Африка ще бъдат най-бързо-растящите региони, следвани от Близкия Изток, Латинска Америка, Централна и Източна Европа, Общността на независимите държави и най-накрая развитите днес страни," пише Буитер.

Икономистът е създал индекс, който следи икономическия напредък на отделните държави. Индексът представлява средна стойност от шест двигатели на растежа, които според икономистите от Citigroup са важни. Това са местните спестявания/инвестиции; демографски перспективи; здраве; образование; качество на институциите и политиките; откритата търговия.

Съгласно показанията на този индекс държавите, които трябва да бъдат следени в следващите години са Бангладеш, Китай, Египет, Индия, Индонезия, Ирак, Монголия, Нигерия, Филипините, Шри Ланка и Виетнам.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg