Джак Ма: Търговската война САЩ-Китай може да продължи 20 г.

1731
Джак Ма: Търговската война САЩ-Китай може да продължи 20 г.

Китайският милиардер Джак Ма изрази особено мнение относно търговските спорове между САЩ и Китай.

„Ще продължи дълго, ще бъде бъркотия”, каза Ма, основател и президент на Alibaba, предава CNN.

Търговската война между САЩ и Китай няма да продължи 20 месеца или 20 дни, а „може би 20 години”, посочи предприемачът.


С други думи, според Ма споровете между САЩ и Китай ще продължат много отвъд мандата на настоящия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Ма направи коментара по време на годишната конференция на инвеститорите в Alibaba, часове след като САЩ наложиха нови мита за внос на китайски стоки, засягащи търговия за 200 млрд. долара.

Милиардерът охвърли спекулациите, че геополитическите драми са оказали влияние върху решението му да се пенсионира, обявено през миналата седмица. Той потвърди, че така наречената търговска война вреди на бизнеса на Alibaba.

Акциите на Alibaba поевтиняха с 3.5% по време на вчерашната търговия. Книжата на компанията са отстъпили с 25% от рекордната си цена, постигната през месец юни тази година.

По думите на Джак Ма, много бизнеси както в САЩ, така и в Китай, ще изпаднат в проблемна ситуация в краткосрочен план, което евентуално ще накара китайските компании да се обърнат към други пазари.

Ма посочва, че търговската война е „срещу Китай”, но също така критикува политиката на собствената си страна, призовавайки лидерите да гледат на проблемите, създадени от САЩ, като възможност за „надграждане”.

„Китай трябва да отвори пазара”, добавя той.

Милиардерът Джак Ма се подготвя за живота след Alibaba“Мисля, че някой ден и то скоро, ще се върна към учителската професия. Това смятам, че е нещо, което мога да правя много по-добре от това да съм главен изпълнителен директор на Alibaba”

Ма се възползва от възможността да успокои инвеститорите, че неговата компания на стойност 410 млрд. долара ще остане в сигурни ръце. През миналата седмица той обяви, че ще се отегли от Alibaba в срок до една година, като ще прехвърли тежеста от раменете си към настоящият изпълнителен директор Даниел Жанг.

„100% съм сигурен, че Даниел ще свръши по-добра работа от мен”, каза Ма.

54-годишният бивш учител не крие желанието си да преследва нова кариера, която най-вероятно ще е в сферата на образованието.

„Изобщо не съм тъжен. Мисля, че все още съм млад. В Alibaba съм стар, но относно моята кариера продължавам да съм млад”, добавя той.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg