Европейските компании, в които не си струва да се работи през 2012 г.

1240
Европейските компании, в които не си струва да се работи през 2012 г.

Европейската дългова криза, натискът върху банковия сектор, влошената икономическа конюнктура- тези фактори се отразяват неблагоприятно на компаниите, карайки ги да затягат коланите.

Един от най-разпространените и ефективни методи за предпазване от появата на „дупки“ във финансовите отчети на корпорациите остава съкращението на персонала, така че сътрудниците на европейските компании ще трябва да се замислят през 2012 г. за перспективите за работното си място, съобщава икономическият ежедневник Handelsblatt.

Още до съвсем неотдавна за служителите на германския гигант E.On думата „съкращение“ бе непозната. Но през 2011 г. ситуацията рязко се промени и започвайки от юни, сътрудниците на дори толкова голяма и преуспяваща компания започнаха да изпитват страх за работното си място. Като повод послужи коментарът на ръководителя на концерна Йоханес Тайсен, който съобщи, че E.On смята да се откаже от услугите на няколко хиляди сътрудници. Компанията с 80 000 служители смята да се откаже от астрономичните 10 000, като само в Германия без работа ще останат 6 500 души.

Енергийният концерн RWE също планира да съкрати 8 000 работни места през следващите няколко години, което представлява около 11% от работещите там. Съкращения се готвят във всички страни, в които компанията има присъствие.

И двете компании силно пострадаха от решението на властите в Германия да се откажат от атомната енергия до 2022 г. след аварията в АЕЦ Фукушима в Япония.

Неприятности очакват и германските сътрудници на Deutsche Telekom, която, по думите на главния изпълнителен директор Рене Оберман, „не е конкурентоспособна във всички области“. Компанията смята да намали разходите си за сметка на съкращения на работните места. Програмата обаче ще засегне преди всичко висшите ръководни места, както и мениджърите от средния и висшия клас. Концернът обяви, че иска да се избави от дублирането на позиции, като съкрати 1 600 мениджъри. По сметки на Deutsche Telekom това ще й спести 400 млн. евро до 2015 г.

Неспокойна е и обстановката във финландската Nokia Siemens Networks, в която се очакват 17 000 съкращения сред 74 000 служители. Програмата ще засегне всеки четвърти служител на компанията, като плановете са да бъдат спестявани по 1 млрд. евро на година до 2013 г.

През 2012 г. нова работа ще търсят и 1 000 служители на втората най-голяма германска банка Commerzbank. Кредитната институция продължава планомерните си съкращения на 9 000 служители, започнали през 2008 г. след покупката на Dresdner Bank и продължаващи до 2013 г.

Да пести в нелеките времена се наложи и на френския застраховател Axa, който обяви през лятото на 2011 г. мащабна програма за съкращаване на разходите в размер на 1.5 млрд. евро до 2015 г. Компанията планира всеки шести неин сътрудник да бъде уволнен.


 

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg