Г-20 ще осигури на МВФ адекватни за кризата ресурси

973
Г-20 ще осигури на МВФ адекватни за кризата ресурси

Международният валутен фонд ще представи по-гъвкави и краткосрочни предпазни инструменти в помощ на страните в добро състояние, засегнати от кризата, каза генералният директор на фонда Кристин Лагард.

След срещата на Г-20 в Париж, Лагард предупреди, че негативното развитие на икономиката в последните седмици е на път да засегне и бързоразвиващите се държави.

На срещата стана ясно още, че страните от Г-20 са готови да подкрепят Европа за разрешаването на дълговата криза и да осигурят нужните средства на МВФ. Това беше подчертано на приключилата среща в Париж на финансовите министри на 20-те водещи икономики в света.

Министрите на финансите на страните от Г-20 са постигнали добри резултати в подготовката на срещата на върха, която предстои през ноември в Кан. Това съобщи френският финансов министър Франсоа Бароан на пресконференция след срещата.

20-те страни са принципно съгласни да осигурят на МВФ нужните средства за разрешаване на кризата, като досега не са споменати конкретни суми за увеличаване на капиталите на МВФ, каза Бароан. За вливане на свежи пари в МВФ настояват т. нар. нови световни икономики - Русия, Индия, Китай и Бразилия, докато западните страни смята, че МВФ има достатъчно ресурси.

На 23 октомври Франция и Германия ще изложат плана за рекапитализиране на банките, стабилизиране на икономиката, засилване на Европейския фонд за финансова стабилност, както и за реформирането на управлението на еврозоната.

Франсоа Бароан очерта 5 направления на приетите решения. Участниците предлагат план за действие за стабилизиране на световната икономика, като новите икономически сили се ангажират за някои структурни реформи за уравновесяване на икономическия ръст в света. Страните се ангажират също да осигуряват адекватни средства на своите банки.


Постигнати са и някои споразумения за нови принципи за регулация на пазарите, координиране на информацията. Обсъдени са промени на Съвета за финансова стабилност нов план за развитие на пазарните икономики, засилване на наблюдението на МВФ. Мерките за всяка страна се очертват индивидуални. На срещата в Кан през ноември всяка от 20-те страни-участници ще представи по 2-3 конкретни мерки за стабилизиране на икономиката.

Междувременно международните агенции продължават да понижават рейтинги на водещи банки.

Източник: БНР

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg