Германците чакат 6 години, за да влязат медицина

792
Германците чакат 6 години, за да влязат медицина

Да станеш лекар - това е мечтата на много млади германци. Пътят към осъществяването й обаче не е никак лек. Завършването е трудно, но приемът е още по-труден. Не са малко тези, които чакат шест години за място във ВУЗ-а.

Младата София е подавала документите си общо пет пъти. Медицината е мечтаното от нея поприще. Тя споделя: "Това е единствената професия, която мога да си представя за бъдещето си, и която искам да работя. Това ми става ясно и сега, когато се грижа за пациентите - работата ми доставя удоволствие и смятам, че се справям добре с нея."

Конкуренцията - силна, изискванията - високи

Очаквайки да получи място за следване, 24-годишната София междувременно е завършила обучението си за медицинска сестра и работи в една клиника в Тюбинген. Откакто е получила дипломата си за средно образование през 2005, тя е кандидатствала при всяко ново разпределение на местата, но засега отговорът е бил все отрицателен. Как се разпределят всъщност местата пояснява Бернхард Шеер от Фондацията за достъп до висшето образование:

"В момента местата за специалността "Медицина" се разпределят на квотен принцип по формулата 20/20/60. Двайсет процента само според оценките от дипломата за средно образование и тъй като квотата е малка, конкуренцията между отличниците е изключително силна.

Следващите 20% се разпределят според времето на чакане. През последните години този срок последователно се удължава и в момента се чака средно по 12 семестъра, т.е. 6 години, докато се получи покана за следване."

Дипломата от гимназията играе голяма роля

В останалите 60% университетите също имат право да участват в разпределението на местата. Те например имат право да предпочетат кандидати, които имат някаква допълнителна квалификация - като например София. И в този случай обаче дипломата от гимназията играе определяща роля - нейната тежест в общата оценка за кандидата представлява 51%.

В германските университети рядко провеждат предварително събеседване с кандидат-студентите: първо, защото това струва много време и пари и второ, защото междувременно са установили, че високите дипломи от гимназията по принцип са по-надеждният критерий за оценка на кандидатите. По този начин се дава и важен сигнал към учащите се: залягането над учебния материал по време на гимназията е основното, което отваря пътя към висшето образование!

Източник: Дойче Веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg