Историята на Пираха - най-щастливите хора на планетата (снимки)

6832
Историята на Пираха - най-щастливите хора на планетата (снимки)

Хората от племето Пираха, които живеят в дълбините на бразилските джунгли, не знаят какво е минало и бъдеще, смятат дългия сън за опасен и нямат представа какво представлява стресът.

Всички тези нюанси доста затрудняват съвременния човек да разбере живота им.

Мисионер, пристигнал в района, за да ги обучава, стига до заключението, че това са най-щастливите хора на Земята.


Години по-късно той разбира, че всъщност трябва да се учи от тях, а не обратното.

Bright Side разказва историята на Пираха - племето, което вижда света по различен начин от повечето хора на тази планета.

Тук и сега

Същността на културата на Пираха може да бъде обяснена по много прост начин: „Живей тук и сега“. В езика им има само сегашно време, защото за тях единствените важни неща са тези, които се случват в настоящия момент.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anthony (@anton_yanagi) on

Сънят е вреден

Хората от Пираха вярват, че сънят е вреден. Те са шокирани да научат, че останалото население на света се опитва да спи по 8 часа всяка нощ. Освен това са сигурни, че ако заспите за дълъг период от време, може да събудите съвсем различен човек.

Съществува обаче и мнение, че режимът им се е формирал поради факта, че районът, в който живеят, гъмжи от змии. Следователно те спят 30 минути и не повече от 2 часа непрекъснато на нощ.

Пираха наброяват само 800 души. Обикновено представителите на първобитните племена предпочитат да загубят живота си, отколкото честта и уважението си. Но хората от Пираха са различни. Те по принцип не разбират какво е гняв или негодувание. 

Жените-жирафи, или изчезващото племе ПадонгДългата шия е тяхната красота и проклятие

Без история и минало

Думи, като „век“, „време“ и „история“, са безсмислени за Пираха. Почти никой от тях не помни своите баба и дядо. Когато ги питат какво се е случвало с тяхното племе преди, те дават много лаконичен отговор: „Всичко си е същото, нищо не се променя“.

Майките не разказват на децата си приказки. Освен това тук никой не разказва никакви истории: колективната памет се оформя само въз основа на личния опит на най-стария жив член на племето.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexander Fedorov (@bad.planet) on

Хората от Пираха не знаят какво е вина и срам. Съпругът може лесно да зареже жена си, защото тя вече не е млада и привлекателна. Докато жената, от своя страна, няма да му се сърди, а вместо това ще си потърси друг мъж.

В езика им няма думи за ляво и дясно, нещо повече, те не разбират защо това им е необходимо. 

Майките не знаят колко деца имат, защото не могат да броят, дори не разбират думата „един“. Въпреки това те имат термини за количество, като „няколко“ и „много“. Това означава, че могат да кажат, че имат няколко деца, но не могат да кажат точния им брой.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @clever_mind69 on

Пираха не проявяват интерес към постиженията на съвременната цивилизация. Освен това те не разбират начина на живот на съвременните хора. „Как може човек да спи толкова дълго?“ - това е въпросът, който ги терзае, когато мислят за останалия свят.

Независимо от това, днес те носят дрехи и използват алуминиеви съдове, конци, кибрити и риболовни уреди.

Бог не съществува

В тази култура няма религия или някакво разбиране за Бог. Въпреки че вярата във висшите сили съществува, Пираха нямат нужда от тях.

На всеки няколко години членовете на племето сменят имената си, за да съответстват те на следващия период от живота им.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Трудности перевода (@fpm.ru) on

Поради особеното им възприятие за време, те не виждат необходимост да съхраняват храна за бъдеща употреба. Нещо повече, те изобщо не се отнасят към храната като към нещо значимо. Ако не са успели да обядват, това означава просто, че ще го направят на следващия ден.

Всички са равни в племето, няма такова нещо като социална йерархия. Може би това е причината, поради която изследователите откриват невероятна любов към живота у тези хора. Сред тях няма завист, гняв, кражба, конспирация или интриги.

Те не казват: „Благодаря“, „Извинете“ или „Добре дошъл“ С други думи, не любезничат. Не разбират защо има нужда от такива формалности - всички те се отнасят топло един към друг, но без излишни прояви на учтивост.

Мисионерът и езиковед Даниел Еверет иска да даде на Пираха всички предимства на цивилизацията и живее много години сред тези хора, които никога не бързат, винаги се смеят и не разбират понятието за грях.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Наталья Владимировна (@natasha_language_blog) on


Така той става атеист и променя цялото си възприятие за живота. Причината: възприема схващането на Пираха, че няма смисъл да вярват в нещо, което никога не са виждали или че то може да повлияе върху щастието и живота им.

Пираха не страдат от психични разстройства или депресия. Според Еверет тази нация има феноменална степен на удовлетвореност от живота, без да приема забранени вещества или антидепресанти.

Така че с право наличат племето най-щастливите хора в света. Те просто живеят собствения си живот, усмихват се, смеят се и не си създават никакви проблеми.
Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Саманта Янкова
# 0
20:11 | 8 November 2020
ООН трябва да задължи Бразилия да засели тези хора в резервати и да ги научи да говорят и как трябва да живеят. Защото тези диви хора ще почнат да се размножават с маймуните. Трябва да ги научат да спазват законите.
Джесика Иванова
# 1
20:11 | 8 November 2020
Тези хора когато правят секс правят и деца, без значение кой е бащата. Такива племена има и в България. При тях децата раждат деца и това им е играта.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg