Китайската икономика с по-слаб ръст от очакваното през второто тримесечие

416
Китайската икономика с по-слаб ръст от очакваното през второто тримесечие

© Pixabay

Китайската икономика бележи ръст от 7.9% през второто тримесечие на тази година. Повишението беше малко по-слабо от предварителните очаквания, предава Ройтерс.

Продажбите на дребно и индустриалното производство обаче отчетоха по-силен ръст през юни, в сравнение с предварителните прогнози.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на китайския брутен вътрешен продукт с 8.1% на годишна база за периода от април до юни 2021 г.


"По всичко личи, че китайската икономика се възстановява успешно, а заложената цел за ръст на икономиката от 6% за цялата 2021 г. по всяка вероятност ще бъде постигната. В същото време обаче структурните рискове, свързани с вътрешното търсене и регулациите, остават налице", смята Чаопинг Жу от JPMorgan Asset Management.

На тримесечна база, спрямо предходния период от януари до март, китайската икономика бележи ръст от 1.3%. За сравнение, този за първото тримесечие, в сравнение с последното на 2020 г., беше с 0.6 на сто. Въпреки това той остава по-слаб от регистрираното увеличение на БВП с 2.6% на тримесечна база в периода от октомври до декември миналата година.

От китайската статистическа служба изтъкват, че икономиката се възстановява устойчиво, а основните рискове в карткосрочен план се свързани с глобалното разпространение на пандемията от COVID-19 и дисбалансите на вътрешния пазар.

Китай изпитва недостиг на електроенергия, а това е проблем за целия святВ последните седмици няколко китайски провинции обявиха, че са изправени пред недостиг на електроенергията, като сред тях са едни от най-важни двигатели за икономическия растеж на страната

Днес бяха публикувани и данните за продажбите на дребно в Китай през юни. Те бележат повишение от 12.1% на годишна база, с което надвишиха предварителните прогнози за ръст от около 11 на сто.

Най-голямо увеличение отчитат продажбите на безалкохолни напитки - с 29.1% спрямо същия период на миналата година.

През април и май продажбите на дребно растяха с по-слаби темпове, което беше повод за тревога сред инвеститорите и икономистите.

През юни се подобрява картината и в промишления сектор. Индустриалното производство бележи ръст от 8.3% на годишна база при предварителни очаквания за увеличение със 7.8 на сто, според анкетата на Ройтерс.

През последните три месеца властите в Поднебесната империя обявиха серия от стимулиращи мерки за компаниите, засегнати от поскъпването на суровините.

Градската безработица остава без промяна на ниво от 5% през юни, докато при младите хора във възрастовата група от 16 до 24 години тя нараства до 15.4%. 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg