Кои държави получават най-много пари от емигрантите си по света?

1794
Кои държави получават най-много пари от емигрантите си по света?

© снимка: Pixabay

Емигрантите от Индия, Китай, Филипините и Мексико изпращат най-много пари в държавите си, показват данните на Световната банка.

България е на девето място по този показател сред държавите от Европа и Централна Азия. 
 
Според предварителната статистика на институцията за 2018 г., общата сума на паричните трансфери, изпратени от емигрантите по света към държавите с ниски и средни доходи, ще достигне 528 млрд. долара.

Това представлява ръст от над 10% спрямо предходната 2017 г. Тогава нарастването беше със 7.8 на сто. Повишение се наблюдава във всички наблюдавани региони, но в Европа, Централна и Югоизточна Азия темповете са най-силни, отбелязват от Световната банка. 
 
През 2018 г. емигрантите от Индия са изпратили близо 80 млрд. долара на своите роднини и близки в страната, трансферите към Китай възлизат на 67.4 млрд., а тези на филипинските емигранти са на стойност 33.7 млрд. долара.

Измерени като дял от брутния вътрешен продукт обаче, най-големите входящи парични трансфери са за по-малките държави, като Тонга (35.9%), Киргизстан (35.1%), Таджикистан (32.2%), Непал (30.1%) и Хаити (26.5%).  
 
Източник: www.worldbank.org
 
Растежът се дължи най-вече на силния икономически растеж в Съединените щати, които продължават да са начело в класацията на държавите с най-големи изходящи мигрантски парични потоци. Значително се повишават и трансферите от арабските държави, както и от Руската федерация. 
 
В региона на Европа и Централна Азия се наблюдава ръст на входящите парични трансфери от емигрантите с близо 20% през 2018 г., като общият им размер достига рекордните 63 млрд. долара.

Най-големите "бенефиценти" са Украйна (16.5 млрд. долара), Руската федерация (9.3 млрд. долара), Румъния (5.5 млрд. долара), Сърбия (4.6 млрд. долара) и Узбекистан (3.4 млрд. долара). България е на девето място в регионалната класация с входящи парични трансфери от 2.2 млрд. долара. 
 
Като процент от брутния вътрешен продукт начело са Киргизстан (35.1%), Таджикистан (32.2%), Молдова (20.5%), Косово (15.9%) и Армения (15.5%). 
 
Източник: www.worldbank.org
 
Експертите на институцията очакват ръстът на мигрантските паричти трансфери да се запази и през 2019 и 2020 г., но темповете на нарастване на капиталовите трансфери от емигрантите може и да се забавят. Основната причина за това са все по-осезаемите рискове пред световната икономика, включително опасността от ескалация на търговските конфликти и политическите турбуленции.
 
Средната цена на трансграничните парични трансфери остава почти без промяна и възлиза на 6.9% през 2018 г. Тя обаче все още е доста над целите, заложени в Стратегията за устойчиво развитие на Световната банка, която е около 3%.

Най-ниските такси и комисиони за изпращане на пари са в Югоизточна Азия (средно 5.4%), а най-високите са в Субсахарска Африка (9%).  
 
Средната цена за изпращане на 200 долара до държава от Европа или Централна Азия пада до 6.6%, в сравнение с 6.8% през 2017 г. Най-евтино е изпращането на пари от Русия.

Трансграничните парични трансфери там струват средно 1.7%, но трябва да се има предвид, че те са основно за държавите от бившия СССР - Грузия, Киргизстан, Азербайджан, Армения и Таджикистан. 
 
Източник: www.worldbank.org
 
Най-скъпо пък е изпращането на пари от Турция за България. Трансакциите от южната ни съседка струват близо 14%, което е най-високата стойност за цяла Европа. На второ място са тези от Швейцария за Сърбия, които струват средно около 12 на сто.  
 
В доклада на Световната банка се посочва още, че в богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие делът на чужденците в работната сила е нараснал по-силно от този на местните граждани.

Чуждестранните работници обаче продължават да са обект на дискриминация в много държави, включително и на нерегламентирани такси от страна на агенциите за човешки ресурси.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...