Колко взима новият шеф на Apple

2277
Колко взима новият шеф на Apple

Новият изпълнителен директор на Apple Inc. - Тим Кук ще получи компенсация за 2011 година в размер на 378 млн. долара, под формата на опции върху акции, които ще могат да бъдат продавани през следващото десетилетие.

Сумата включва 376.2 млн. долара в акции, които ще могат да бъдат продавани на части след пет години, стана ясно от изявление на компанията към акционерите.

Основната заплата на Кук през изминалата година е била в размер на 900 000 долара.

Компанията, която планира провеждане на общо акционерно събрание на 23-ти февруари обяви преди това, че Кук е получил 1 милион акции през август, които няма право да продава определен период от време.

Бордът на директорите на компанията е предложил компенсация в подобен голям размер на новия изпълнителен директор, за да се подсигури, че той няма да си търси нова работа. Решението е било одобрено от покойния Стив Джобс, който обяви Кук за новия си наследник.

Директорът на компанията обаче, не е единствен в компанията, получил подобни компенсации под формата на акции с определени условия.

През ноември още шест мениджъри в компанията на ключови звена са получили пакети от по 150 000 акции, които ще могат да продават между 2013 и 2016 година.

Стив Джобс получаваше приживе по 1 долар възнаграждение всяка година, през която е бил изпълнителен директор, като е получавал компенсации под формата на акции. Към деня на смъртта си той е притежавал 5.5 млн. акции на компанията.

Акциите на Apple завършиха търговията си вчера при нива от 421.73 долара, като поскъпнаха с 26% през изминалата година, което бе третото им поредно годишно повишение. Компанията временно се превърна в тази с най-голяма пазарна капитализация в света през изминалата година, преди да бъде изпреварена отново от Exxon Mobil Corp.

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg