Край на арестите в Саудитска Арабия, иззети са 50 млрд. долара

10413
Край на арестите в Саудитска Арабия, иззети са 50 млрд. долара

© Pixabay.com

Саудитска Арабия е завършила основната си вълна от арести в рамките на мащабното разследване за корупция и се готви да насочи иззетите милиарди долари в проекти за икономическо развитие, съобщи саудитският министър на търговията и инвестициите, цитиран от Reuters.

“Доколкото съм запознат, това е така“, каза Маджид бин Абдулах ал-Касаби в отговор на въпрос дали властите са приключили с арестите на топ ръководители и бизнесмени.

„Правителството няма да си държи устата затворена, когато разкрие случай на корупция. Така че то определено ще предприеме действия. Но от гледна точка на магнитуда и на мащаба, това е краят“, допълни министърът.

Десетки принцове, официални лица и бизнесмени бяха задържани миналия месец, около 200 души бяха разпитани, а над 2000 банкови сметки бяха замразени по време на чистката, която засили авторитета на коронования принц Мохамед бин Салман.

Някои заподозрени ще бъдат изправени пред съда, но властите опитват да постигнат финансово споразумение с повечето от тях и съобщиха миналата седмица, че първите сделки вече са договорени.

Принц Митеб бин Абдулах, който някога беше смятан за водещ претендент за трона, беше освободен, след като се съгласи да плати над един милиард долара.

В министерството на финансите беше създадена специална сметка за превеждане на такива пари, които по оценки на прокуратурата ще достигнат между 50 и 100 млрд. долара, каза Касаби по време на посещението си във Вашингтон. Там той се срещна с американски бизнесмени.

„Тези пари ще бъдат използвани за жилища, за задоволяване на нуждите на обществото, защото това са пари за хората. Те няма да се използват за друго, освен за проекти за развитие“, допълни Касаби.

"Очаква се до няколко дни прокуратурата да излезе със съобщение за статута на разследването, включително колко хора са били задържани и на колко от тях ще бъдат повдигнати обвинения“, каза още министърът.

Рияд се стреми към огромни американски и чуждестранни инвестиции, за да намали зависимостта си от износа на петрол. Касаби призна, че американските бизнесмени са разтревожени от потенциалните последици от разследването за корупция.

„Те се притесняват дали това ще е краят и къде ще приключи всичко. Но смятат, че това ще бъде за доброто на страната, защото лидерите на страната видимо се борят с корупцията и в крайна сметка това ще бъде равно игрално поле за всички“, каза министърът.

Икономическите реформи включват програма за приватизация, която ще набере около 300 млрд. долара. В последните 18 месеца е постигнат малък конкретен напредък, тъй като сделките бяха забавени от бюрокрацията, правната несигурност и високите цени на активите, казват чуждестранни бизнесмени.

Касаби заяви, че програмата се развива, правителството е определило секторите на приватизация и работи по сложните механизми за трансфер на активи в средата на 2019 г. Морските пристанища ще бъдат голяма област на дейност, каза още министърът.

Приватизацията на мелниците е във финалната си фаза и може да бъде завършена в средата на 2018 г., отбеляза Касаби.

Саудитски принц откупи свободата си със сделка за 1 млрд. долараПринц Митеб бин Абдула e един от най-високопоставените членове на саудитското кралско семейство, които бяха задържани по време на обявената акция срещу корупцията в кралството

Икономиката пострада тежко в последните години заради ниските цени на петрола и мерките за строги икономии, въведени от правителството.

Властите обещаха да предприемат мерки за стимулиране на икономиката, а Касаби отбеляза, че тази година е увеличен капиталът на Саудитския фонд за индустриално развитие, който отпуска кредити при облекчени условия за бизнеса.

Още мерки за стимулиране на икономиката вероятно ще бъдат обявени скоро, като държавният бюджет за 2018 г. се очаква да бъде публикуван в края на декември или преди това. Финансовите инициатии, предложени от правителството, могат да достигнат 70 млрд. риала (18.7 млрд. долара).

Касаби председателства програма, която насърчава стратегически саудитски компании да се разширяват глобално в сектори, като храни, логистика, фармация и петрохимични продукти.

Правителството ще предостави пари, за да им помогне да се разраснат чрез придобиване на други местни фирми, поясни министърът.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg