Носителят на светлината, или как светът ще се справи с фосфора

1011
Носителят на светлината, или как светът ще се справи с фосфора

© Ecomondo

По време на Ecomondo научната общност и европейските институции и компании ще се фокусират върху решения и стратегии за гарантиране на възстановяването на фосфора чрез дейности, свързани с кръговата икономика.

На гръцки думата означава „носител на светлина“, но фосфорът като химичен елемент не се среща в природата в елементарно състояние.

Той е незаменима суровина за селското стопанство (в производството на торове и съответно в производството на хранителни продукти), както и основен компонент в състава на човешките клетки, но рискува да се превърне в „тъмна материя“ – от една страна, поради трудното му добиване, а от друга, поради опасността, свързана с изхвърлянето му в околната среда.


Неслучайно Европейският съюз го е включил в списъка на жизненоважните суровини, като същевременно поради опасността от изчерпване, устойчивото управление на фосфора е определено като третата от най-критичните граници на нашата планета.

Какво трябва да се направи?

Въпросът отдавна е в дневния ред на научната общност и международните политически организации. Третото издание на European Nutrient Event е събитие от ключово значение за насочване на вниманието към проблемите и решенията, свързани с фосфора.

Събитието е организирано от набор от организации, сред които Horizon 2020 SMART Plant, Европейската платформа за устойчив фосфор (European Sustainable Phosphorus Platform), Италианската платформа за фосфора и Групата HERA и ще се проведе на 8 и 9 ноември, четвъртък и петък, в Римини Експо Център.

След форума в Берлин през 2015 г. и този в Базел през 2017 г., тази година събитието ще се проведе за първи път в Италия в рамките на изложението Ecomondo – голямото събитие, посветено на зелената и кръговата икономика, организирано от Italian Exhibition Group, чието двадесет и второ издание ще се проведе тази година.

Организатор е проф. Франческо Фатоне, преподавател в Политехническия университет на Марке, Италия, член на Научно-техническия комитет на Ecomondo и координатор на европейския проект Smart-Plant.

Изборът не е случаен: третият форум на European Nutrient Event тази година насочва вниманието именно към страните от Средиземноморския регион, започвайки с Италия, където, според последния Закон за бюджета, скоро ще бъде създадена Италианската платформа за фосфора с цел насърчаване на едно адекватно и все по-необходимо законодателство за възстановяване и повторно използване на фосфора чрез въвеждане на модели за кръгово управление на циклите за пречистване на отпадъчните води и отпадъците.

Страни, като Германия, Швейцария, Финландия и Дания, вече приеха закони относно задължителното възстановяване и устойчиво управление на фосфора. 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Александр
# 0
00:11 | 22 November 2018
Перезвоните мне пожалуйста 8(499) 322-46-85, не обращайте внимания на слова робота, дождитесь ответа. Александр.
Виктор
# 1
14:11 | 12 November 2018
Перезвоните мне пожалуйста 8(495) 248-01-88 Виктор
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg