ОИСР прогнозира най-силния икономически растеж от 6 г. насам

827
ОИСР прогнозира най-силния икономически растеж от 6 г. насам

© Pixabay.com

ОИСР прогнозира, че глобалната икономика ще постигне растеж от 3.5% тази година - най-доброто й представяне от 2011 г. насам. Очаква се растежът да достигне 3.6% през 2018 г., съобщава ВВС.

Това е леко подобрение спрямо март, когато организацията прогнозираше растеж от 3.3%. ОИСР съобщи, че повишената търговия и инвестиционни потоци компенсират по-слабите очаквания за икономиката на САЩ.

Пространство за подобрение

Въпреки повишените прогнози на ОИСР за глобалния растеж, генералният секретар Анхел Гуриа остава предпазлив.

„Всичко е относително. Не бих искал да се радваме на факта, че вървим от много лошо към посредствено. Това не означава, че трябва да свикваме или да живеем с това. Трябва да продължим да се стремим да се справяме по-добре“, каза Гуриа.

Той предупреди, че подобрените перспективи могат да пострадат заради протекционизма и че те не са достатъчно силни, за да задоволят очакванията на хората за по-добър стандарт на живот или по-голямо равенство.

Растежът продължава да е по-нисък от нивата преди финансовата криза през 2008-2009 г.

Ограничаване на разходите

За британската икономика ОИСР съобщи, че тя ще се забави в идните години заради несигурността във връзка с брекзит и затягането на коланите от потребителите заради по-високите цени и по-ниските заплати.

„Очаква се домакинствата да продължат да подкрепят потреблението, като намалят още повече равнището на спестяванията си. Инвестициите на бизнеса вероятно ще намалеят на фона на несигурността и ниските корпоративни маржове“, отбелязва ОИСР.

Растежът в Германия е помогнал за подобряването на икономиката на еврозоната. Организацията очаква растеж от 1.8% тази и следващата година спрямо 1.6% през 2017 и 2018 г.

ОИСР понижи прогнозата си за САЩ въпреки по-слабия долар, който стимулира износа, и намаляването на данъците, подкрепящо разходите на домакинствата и инвестициите на бизнеса.

ЕК: Близо 3% икономически ръст в България през тази година Средногодишната инфлация ще се ускори до 1.5 % през 2018 г.

ОИСР прогнозира, че американската икономика ще нарасне с 2.1% тази година и с 2.4% догодина. Това е понижение спрямо март, когато организацията предвиждаше растеж от 2.4% тази година и 2.8% през 2018 г.

Главният икономист на ОИСР Катрин Ман смята, че понижените перспективи за растеж са свързани със забавянето на администрацията на Тръмп да приведе в действие планираното намаляване на данъците и разходите за инфраструктурни проекти.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...