Осъдиха Samsung да плати 540 млн. долара на Apple

6020
Осъдиха Samsung да плати 540 млн. долара на Apple

© Pixabay

Samsung ще трябва да плати обезщетение в размер на 540 млн. долара на Apple, след като вчера съдебните заседатели единодушно отсъдиха в полза на американския производител в патентна битка, продължила близо 7 години.  

Делото бе заведено още през 2011 година, когато Apple посочи, че някои смартфони на Samsung като Captivate, Epic и Gem, са произведени в нарушение на патенти и търговски марки, използвани в iPhone, предава Financial Times. 

Apple спечели делото още през 2012 година, като тогава съд определи обезщетение в размер над 1 млрд. долара, но сумата по-късно бе намалена поради грешки в изчисленията на съдебните заседатели.

Технологичните компании водят съдебна битка относно сумата на обезщетението през последните години, като арена на този сблъсък бе и Върховния съд на САЩ през декември 2016 година. Позицията по делото на Samsung бе, че компанията не трябва да плаща сума, еквивалентна на печалбата от продажбите на iPhone, a такава, равна на приноса в печалбите на конкретните части, защитени с патенти и търговски марки.

Според южнокорейската компания обезщетението трябва да е в размер на едва 28 млн. долара. Apple от своя страна се аргументират, че продават iPhone като завършен пакет, а не като комбинация от отделни части, изисквайки от съдебните заседатели обезщетението за нанесени вреди да бъде в размер на 1 млрд. долара.

Последното съдебно решение намалява първоначалната сума почти наполовина – Samsung ще трябва да плати 533.3 млн. долара за нарушаване на три патента, засягащи дизайна на смартфоните и 5.3 млн. долара за несъобразяване с други два патента. Обезщетението все пак е по-високо от 399 млн. долара - сумата от която започна последното дело. Съдебните заседатели обсъждаха и пресмятаха решението си близо 5 дни. Говорител на Apple благодари на съдебните заседатели, посочвайки, че компанията е „удовлетворена от постигнатото съгласие, че Samsung трябва да платят за запазените права над нашите продукти“.

Apple продала 52.2 млн. смартфона iPhone за последното тримесечиеКомпанията също така e продала 9.1 млн. таблета iPad и 4.1 млн. компютри Mac

“При това дело винаги е ставало дума за нещо много повече от парите. Apple започна смартфон революцията с iPhone и е факт, че Samsung очевидно копира нашия дизайн. Важно е , че продължаваме да защитаваме здравата работа и иновациите, идващи от толкова много хора в Apple”, посочват от компанията.

Samsung обаче смятат, че решението на съдебните заседатели не е справедливо. „Ще продължим, използвайки всички опции да постигне такъв изход, който не засяга креативността и честната конкуренция за всички компании и потребители“, казва говорител на производителя.

Apple и Samsung са двата най-големи производители на смартфони в света, по данни на компанията за проучвания IDC.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg