Осъдиха Samsung да плати 540 млн. долара на Apple

6154
Осъдиха Samsung да плати 540 млн. долара на Apple

© Pixabay

Samsung ще трябва да плати обезщетение в размер на 540 млн. долара на Apple, след като вчера съдебните заседатели единодушно отсъдиха в полза на американския производител в патентна битка, продължила близо 7 години.  

Делото бе заведено още през 2011 година, когато Apple посочи, че някои смартфони на Samsung като Captivate, Epic и Gem, са произведени в нарушение на патенти и търговски марки, използвани в iPhone, предава Financial Times. 

Apple спечели делото още през 2012 година, като тогава съд определи обезщетение в размер над 1 млрд. долара, но сумата по-късно бе намалена поради грешки в изчисленията на съдебните заседатели.

Технологичните компании водят съдебна битка относно сумата на обезщетението през последните години, като арена на този сблъсък бе и Върховния съд на САЩ през декември 2016 година. Позицията по делото на Samsung бе, че компанията не трябва да плаща сума, еквивалентна на печалбата от продажбите на iPhone, a такава, равна на приноса в печалбите на конкретните части, защитени с патенти и търговски марки.

Според южнокорейската компания обезщетението трябва да е в размер на едва 28 млн. долара. Apple от своя страна се аргументират, че продават iPhone като завършен пакет, а не като комбинация от отделни части, изисквайки от съдебните заседатели обезщетението за нанесени вреди да бъде в размер на 1 млрд. долара.

Последното съдебно решение намалява първоначалната сума почти наполовина – Samsung ще трябва да плати 533.3 млн. долара за нарушаване на три патента, засягащи дизайна на смартфоните и 5.3 млн. долара за несъобразяване с други два патента. Обезщетението все пак е по-високо от 399 млн. долара - сумата от която започна последното дело. Съдебните заседатели обсъждаха и пресмятаха решението си близо 5 дни. Говорител на Apple благодари на съдебните заседатели, посочвайки, че компанията е „удовлетворена от постигнатото съгласие, че Samsung трябва да платят за запазените права над нашите продукти“.

Apple продала 52.2 млн. смартфона iPhone за последното тримесечиеКомпанията също така e продала 9.1 млн. таблета iPad и 4.1 млн. компютри Mac

“При това дело винаги е ставало дума за нещо много повече от парите. Apple започна смартфон революцията с iPhone и е факт, че Samsung очевидно копира нашия дизайн. Важно е , че продължаваме да защитаваме здравата работа и иновациите, идващи от толкова много хора в Apple”, посочват от компанията.

Samsung обаче смятат, че решението на съдебните заседатели не е справедливо. „Ще продължим, използвайки всички опции да постигне такъв изход, който не засяга креативността и честната конкуренция за всички компании и потребители“, казва говорител на производителя.

Apple и Samsung са двата най-големи производители на смартфони в света, по данни на компанията за проучвания IDC.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...