Светът на високите технологии се развива с бързи темпове и в много индустрии статуквото може да се промени за седмици вместо за години.

Изкуственият интелект, социалните мрежи и споделените услуги вече накараха много компании да променят дългосрочните си стратегии. Има обаче и такива нововъведения, които все още са далече от определението "революционни", пише Bloomberg.

Въпреки целия шум, който се вдига около тях и еуфорията на акционерите в някои случаи, вероятно ще мине доста време преди тези технологии да се превърнат в продукти за масово потребление. Изданието посочва шест такива примера.

Използваема блокчейн технология

Дигиталното "осчетоводяване" може и да има потенциалът да реши голяма част от проблемите на бъдещето, но до този момент тази технология не е решила нито един, пише Bloomberg.

По време на най-активната търговска сесия в своята 9-годишна история криптовалутата биткойн регистрира около 400 000 трансакции. За сравнение, "конвенционалният" картов оператор Visa отчита средно по 150 милиона всеки ден.

Останалите блокчейн приложения, извън биткойн, са в още по-ранен стадий на своето развитие. Засега не е ясно дали принципът зад криптовалутите, който се базира на разпределянето на обработката на операциите между много компютри в противовес на централизираните системи, ще може да намери масово приложение.

Типичен пример са случаите, в които някой се опитва да източи кредитната ви карта с поредица от фалшиви трансакции. Едва ли децентрализираната блокчейн система ще ви окаже по-адекватна помощ от центъра за обслужване на клиенти на Visa, например, пише Bloomberg.

Добавена реалност за масова употреба

Две години след дебюта на първите устройства за "преживяване" на виртуалната реалност, като Oculus, HTC Vive и Playstation VR, разработчиците не успяват да изкарат продукт, който да спечели масовата аудитория. Много от почитателите на тази технология са на мнение, че финансовият потенциал е много по-голям при т. нар. "добавена реалност" (augmented reality), която може да "наслагва" дигитални изображения върху това, което виждаме в реалния живот.

Google и Apple работят върху софтуерни решения, които да направят възможно създаването на все по-интересни мобилни AR приложения. През 2018 г. се очаква дебюта на дългоочаквания хедсет на Magic Leap, както и новата версия на HoloLens на Microsoft. До този момент обаче няма кой знае колко детайли за реалните функции на тези устройства и не е ясно как ще бъдат приети от широката публика.

Краят на кабелните оператори

Кабелните оператори са едни от най-ненавижданите компании в Америка, а от 2010 г. насам над 13 милиона души отвъд Океана са се отказали от кабелната телевизия или пък никога не са ползвали такава услуга, показват данните от проучване на консултантската компания MoffettNathanson.

Четвъртото тримесечие на 2017 г. бе най-слабото в историята на платените телевизионни канали - само за този период те са загубили близо три и половина милиона абонати. Въпреки това, благодарение на монополното си положение на местно ниво, те не отчитат подобен срив сред интернет абонаните.

Или с други думи, ролята на "кабеларките" може да се промени, но едва ли ще изчезнат от живота ви.

100% възобновяема енергия

Въпреки че вятърната и соларната енергия през последните години печелят пазарен дял на много места по света, преминаването изцяло на възобновяеми енергийни източници няма да се случи в близко бъдеще, пише Bloomberg. През април тази година Apple обяви, че всички нейни офиси, центрове за данни и магазини в 43 държави се захранват само от "зелена" енергия.

Това е впечатляващо постижение, но голямата битка тепърва предстои - захранването на всички доставчици на компанията с възобновяема енергия. Производителите на компонентите за нейните устройства всъщност са "виновни" за три четвърти от вредните емисии, които тя генерира.


В по-общ план, над 80% от глобалната енергетика все още се задвижват от изкопаеми горива. Ако тя продължава да се развива с настоящите темпове, за приключването на "възобновяемата енергийна революция" ще са необходими десетилетия.

А междувременно не се наблюдават сигнали, че планетата ще спре да се затопля.

Неограничена мобилност на личните данни

От 25 май тази година влиза в сила новият регламент за личните данни в Европейския съюз, който ще изискват от компаниите, като Facebook, да предоставят възможност на своите потребители да свалят всички снимки, видеоматериали и други данни, които са качили в соицалната мрежа в "структуриран, стандартизиран и подходящ за компютърна обработка формат".

Идеята е личните ни данни да могат да бъдат "пренасяни" в дигиталната среда между различните платформи, по същия начин, по който можем да запазваме мобилния си номер, когато сменяме оператора. Въпросните лични данни обаче не са толкова праволинеен "актив", колкото телефонния номер.

Освен списъка с приятелите ви, Facebook, например, пази информация за връзките и комуникацията ви с много други хора, а това, което виждате в социалната мрежа, зависи от достъпа до данните и на други хора. Не е много ясно как целият този масив от данни може да бъде структуриран, пакетиран и най-важното - адекватно защитен.

Изцяло роботизирани заводи

Автоматизацията на производството безспорно води до изчезването на някои професии. Но паниката, свързана с предстоящия "робокалипсис", е твърде преувеличена.

В един от последните доклади на McKinsey & Co се твърди, че до 2030 г. ще бъдат заличени над 800 милиона работни места в световен мащаб. В гръмките си заглавия обаче медиите пропуснаха малката "подробност", че консултантската компания публикува и друга прогноза в същия документ.

Според нея роботизацията ще създаде още повече работни места за същия период, само че в други сфери, свързани с изграждането и поддържането на новите мрежи за доставка. До този момент дори и най-умните роботи не могат да свършат нещо по-сложно от това да преместят даден предмет от едно място на друго.

Когато им се наложи да работят в по-сложна среда обаче, изискваща комуникация с човешки същества, много от тези машини изпитват сериозни затруднения.

В заключение, всички тези технологии със сигурност ще имат своето място в бъдещето. Но то изглежда малко по-далечно, отколкото си представяме.