Пазари на деривати: повече прозрачност и правила

1340
Пазари на деривати: повече прозрачност и правила

Предложеното законодателство на ЕС за търговията с деривати трябва да бъде ясно и по-строго, за да се намали обемът на спекулативните сделки и да се гарантира, че възможно най-голям брой деривати се търгуват чрез отворени канали, които са обект на строги правила, се настоява в приета във вторник резолюция на ЕП. В нея се предлагат също така варианти за регулиране на търговията на суапове за кредитно неизпълнение, като се настоява за забрана на спекулата с тях, коментират от пресцентъра на ЕП.

Попаднали в центъра на вниманието при кризата с гръцкия дълг и широко критикувани поради непрозрачния начин на тяхната търговия, търговията с деривати в момента се разглежда на национално и европейско ниво, както и от Г20. Докладът на ЕП беше приет само няколко седмици, преди Европейската комисия да публикува своето законодателно предложение за регулиране на тази област, и показва насоката, която предложението трябва да има според парламента.

Повече прозрачност и най-вече по-строги правила

Текстът на резолюцията настоява, че трябва да се изостави "преобладаващото мнение, че дериватите не се нуждаят от повече регулиране, защото с тях работят най-вече експерти и специалисти". Вместо това, депутатите настояват за по-строги правила, за да се предотврати достигането на опасни нива на риск поради намесата на недостатъчно опитни потребители и спекуланти.

Законодателното предложение трябва да включва според депутатите правила за забрана на чисто спекулативната търговия със стоки и селскостопански продукти, както и налагането на строги горни прагове в областта на търговията със земеделски продукти и квоти за емисии на парникови газове, за да се намалят спекулациите и тези пазари да функционират при прозрачни условия.

Намаляване на рисковете

Според депутатите, колкото е възможно повече деривати трябва да се уреждат чрез централен клиринг, за да се гарантират ниски нива на риск. За да може това да се реализира, резолюцията подчертава, че централните контрагенти трябва да бъдат засилени. Предлага се създаването на регулаторни стандарти, за да се гарантира, че централните контрагенти "ще останат устойчиви на по-широк набор от рискове" и се призовава за задължителни стандарти за тяхното създаване, както и за процедурите за вземане на решения и системите за управление на риска.

Текстът на резолюцията изтъква, че клиринговите къщи-централни контрагенти не трябва да бъдат изцяло поемани от потребителите, както и че техните системи за управление на риска не трябва да се конкурират помежду си. Ключовите участници на пазара също не трябва да имат "контролно влияние върху ръководството и управлението на централните контрагенти", а само да бъдат включени в съвета за управление на риска.

Търговия на суапове за кредитно неизпълнение

Европейските депутати призовават за забрана на спекулативната търговия на суапове за кредитно неизпълнение (CDS), като според тях защитата на суаповете за кредитно неизпълнение трябва да бъде платима "единствено при изготвянето и доказването на основна облигационна експозиция и да бъде ограничена до размера на тази експозиция". По нататък в текста на резолюцията се подчертава, че суаповете за кредитно неизпълнение трябва да се извършват чрез европейски централен контрагент с цел намаляване на рисковете за контрагента, по-голяма прозрачност и намаляване на общите рискове.

В заключение, ЕП отбелязва липсата на информация относно ролята, която суаповете за кредитно неизпълнение, основаващи се на държавни задължения, са изиграли в някои държави от еврозоната, и изисква пълно разкриване на информацията пред регулаторните и надзорните органи, както и за засилване на техните правомощия.

Следващи стъпки

През септември Европейската комисия ще направи законодателно предложение относно търговията с деривати.След това ЕП и Съветът ще започнат работа по него, тъй като двете институции си поделят законодателните правомощия в тази област.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg