Пекин обърна внимание на Вашингтон за гражданските права

685
Пекин обърна внимание на Вашингтон за гражданските права

За поредна година Пекин обърна внимание на Вашингтон за проблемите на гражданските свободи, расовата дискриминация и насилието в страната, пише РИА Новости.

Власите на Китай изготвят в течение на 12 години доклад за състоянието на гражданското общество в Америка, като отговор на документа на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права и свободи в другите държави. Външното министерство на КНР осъди последната публикация на документа на департамента от миналата седмица, определяйки го като вмешателство във вътрешните работи на Пекин.

Според последния китайски доклад, силно изострен в САЩ е проблемът с расовата дискриминация. За миналата година в тази страна са извършени над 4 000 престъпления, почиващи на расова омраза, се казва в документа.

Авторите на доклада отбелязват, че жертва на домашно насилие в САЩ за 2010 г. са станали 1.3 млн. души, от които 92% са жени. Според изнесената статистика, в резултат на домашно насилие всеки ден в САЩ умират или са наранени по три жени от страната.

Съставителите на доклада от Пекин обръщат и специално внимание на американската демокрация, която тази година те я наричат „демокрация на парите". В подкрепа на казаното те наблягат на състоянието на щатските сенатори, както и на разходите, без които не могат да минат дори междинните избори в страната.

Държавният департамент на САЩ публикува в петък (8 април) доклада за състоянието на правата на човека в света през 2010 година. В документа, който се простира над 194 страни и региони, има критически оценки към страни като Китай, Русия, Пакистан, Афганистан и редица други държави.

Авторите на китайския отговор смятат на свой ред, че Вашингтон закриват очите си пред проблемите с човешките права в самите Щати.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg