Приятни корпоративни изненади върнаха Уолстрийт на позитивна територия

990
Приятни корпоративни изненади върнаха Уолстрийт на позитивна територия

Горещите точки на Европа – Холандия, Испания и Италия, поднесоха известно успокоение на инвеститорите във вторник, като и трите държави успяха да проведат сравнително успешни аукциони за държавни облигации. Това облекчи донякъде напрежението и позволи на Уолстрийт да концентира вниманието си върху обявяваните корпоративни резултати.

Три знакови компании помогнаха на пазара да излезе от негативните територии.

Телекомуникациите се изстреляха нагоре, след като AT&T се похвалиха с 5.2% ръст на печалбите за първото тримесечие, макар че приходите нараснаха по-бавно от очакванията. Акциите на най-голямата американска телефонна компания се покатериха с 3.63% до $31.72, и повлякоха след себе си и конкурентите, като Verizon Communications поскъпнаха с 2.41% до $39.50.

Конгломератът 3M също успя да зарадва инвеститорите с по-високи от прогнозираното печалби, благодарение на повишеното търсене на индустриални продукти, което компенсира по-слабите продажби на потребителска електроника. Акциите на компанията напреднаха с 1.56% до $88.49.

United Technologies се повишиха с 0.13% до $79.85 след като обявиха, че резултатите за първото тримесечие са подкрепени от неочаквано силният потребителски интерес към климатиците в САЩ.

Уолстрийт прие доклада като знак за известно съживяване на жилищния пазар, а оптимизмът в тази насока бе подкрепен и от публикуваната правителствена статистика, която разкри, че продажбите на нови домове падат по-бавно от предвижданията през март, а данните за февруари бяха ревизирани в посока нагоре до две годишен рекорд.

В отговор, компоненатата на S&P500, следяща жилищните строители, скочи с 2.4%, като акциите на D.R. Horton Inc. се вдигнаха с 3.2% до $15.54, а на KB Home – с 4.5 на сто до $7.91.

Очаровани от приятните корпоративни изненади, инвеститорите не се впечатлиха особено от отслабващото потребителско доверие на американците. Индексът, изготвян от Conference Board, падна до 69.2 пункта през април спрямо ревизирана стойност от 69.5 пункта за предходния месец, при средна прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg News, за повишение до 69.6.

За сметка на това, докладът за производствената активност в региона на Ричмънд разкри оживление на промишлеността.

Обратно на корпоративния фронт, International Business Machines поскъпнаха с 0.69% до $200, след като управляващият борд на компютърния гигант одобри 13% повишение на тримесечния дивидент и оторизира допълнителни $7 млрд, за обратно изкупуване на акции.

Не всички новини за деня обаче бяха оцветени в розови краски – Apple загубиха нови 2% до $560.28, в очакване на счетоводния отчет на компанията, който излезе след приключване на търговската сесия. Рожбата на Стив Джобс обаче успя да защити репутацията си на фаворит, след като обяви, че печалбите през последното тримесечие са набъбнали почти двойно, благодарение на силните продажби на iPhone в Китай и на оживения интерес към новия iPad. Нетните печалби за второто фискално тримесечие се покатериха до $11.6 млрд., или $12.30 на акция, а приходите скачат с 59% до $39.2 млрд. Резултатът опроверга песимизма на пазара, като средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бе за печалба от $10.02 на акция и приходи от $36.9 млрд. Само час след приключване на сесията, акциите на Apple вече се върнаха над $600 в извънборсовата търговия.

Едва ли обаче Wal-Mart Stores Inc. могат да се надяват на подобно спасение, след като се сринаха с нови 3% до $57.77. Акциите на веригата мегамаркети поевтиняха със 7.5% за последните два дена, след обвиненията за платени подкупи от над $24 млн., целящи да ускорят експанзията в Мексико.

Във вторник, Dow Jones Industrial Average напредна със 74.39 пункта, или 0.6%, до 13 001.56, а Standard Poor's 500 – с 5.03 пункта, или 0.4%, до 1 371.97. Apple отново натежаха на Nasdaq Composite, като индикаторът приключи сесията с понижение от 8.85 пункта, или 0.3%, до 2 961.60. Около 6.2 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или с около 8.5% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестиции могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Asanda
# 0
14:05 | 12 May 2012
I wneatd to spend a minute to thank you for this.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас