Санкциите на ЕС срещу Русия продължават да променят петролните потоци

1370
Санкциите на ЕС срещу Русия продължават да променят петролните потоци

© Pixabay

През декември доставките на руски суров петрол към ЕС са намалели с 270 000 барела на ден спрямо предходния месец и достигат дневна ставка от 0.9 млн., съобщават от International Energy Agency (IEA).  

Това значително намаление се дължи на забраната, която блока наложи за вноса на руски суров петрол по море от 5 декември и на решението на страните от Г-7 да наложат таван на цените на руските доставки от 60 долара на барел.

Reuters посочва, че огромна част от доставените количества от страна на Русия към ЕС са насочени към България, тъй като за страната ни е направено изключение от общата забрана. От началото на тази година България е и единствената, която се радва на подобно отношение от  европейските власти, припомня още новинарската агенция. 

Но като говорим за изключения, ЕС прави такова и за нефтопровода “Дружба”, който започва от Русия, след което се разделя на два потока - един, който минава през Беларус и Полша към Германия, и един, който пресича Украйна, Чехия и Унгария.

Очакванията обаче са дневните количества по него да паднат с близо 330 000 барела, достигайки 360 000, което означава, че руските доставки ще генерират едва 5% от общите за ЕС, при 27-30% преди войната.

Погледнато обратно, месец по-рано, през ноември, делът на ЕС в износа на руски суров петрол спада до 28% през ноември от 31% през октомври и от 50% преди нахлуването на руските войски в Украйна на 24 февруари, посочва още Reuters. 

Европейската зависимост от руския суров петрол се подчертава и от засиленото присъствие на компании като Rosneft и Lukoil, които ръководят някои от най-големите рафинерии на територията на блока.  

Затова и големите европейски икономики вече взеха мерки в тази посока. Германия пое контрол над притежаваната от Rosneft рафинерия в Шведт, която осигурява около 90% от горивото, нужно на Берлин, и придоби миноритарните дялове на Lukoil в други две рафинерии - MiRo и Bayernoil. 

В същото време, в Италия Lukoil се съгласи да продаде своята местна рафинерия ISAB на базираната в Женева компания Trafigura. 

От Reuters посочват, че Lukoil все още запазва собствеността си в България и Румъния, но добавя, че българското правителство вече е създало механизми за поемане на контрол над критичното производство при нужда. 

Накъде изнася Русия  

Накъде се преориентират тогава руските доставки?

Новинарската агенция посочва, че през декември експортът на суров петрол от руската страна към Индия е достигнал нов рекорд от 1,4 милиона барела на ден.

В същото време комбинираните количества, изпращани към Китай по море и по нефтопроводи, остават непроменени - 1,9 млн. барела на ден.

Доставките към Турция, на свой ред, бележат спад от 200 000 барела на ден и достигат исторически минимум от 45 000 барела. Държавната петролна компания на Азербайджан SOCAR потвърждава този колапс на руските доставки към Турция, след като обяви, че миналия месец е спряла да купува руски суров петрол за своите рафинерии там.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg