САЩ събра 63 млрд. долара от мита до юни

350
САЩ събра 63 млрд. долара от мита до юни

© Pixabay

Увеличението на митата, одобрено от президента на САЩ Доналд Тръмп, разгневи Пекин и доведе до ескалация на търговската война между САЩ и Китай, но от всичко това има поне един печеливш – хазната на САЩ.

Към 30 юни правителството на САЩ е събрало 63 млрд. долара от мита за 12-те месеца преди това, според последните данни от Министерството на финансите. Нещо повече, приходите се увеличават, пише The Wall Street Journal (WSJ).

САЩ е събрала 6 млрд. долара от мита през юни, в сравнение с 5.3 млрд. долара за май и 4.8 млрд. долара за април, след решението на Тръмп да вдигне налога върху китайски внос на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%.

Последното увеличение влезе в сила постепенно, започвайки от май, в зависимост от това кога стоките напускат пристанищата в Китай.

САЩ в момента е на път да генерира 72 млрд. долара от мита годишно и може да достигне сумата от 100 млрд. долара, която е споменавал Тръмп, ако новите 10-процентни мита върху необлагаем досега внос за 300 млрд. долара влязат в сила на 1 септември, както заплаши той.

Има обаче и нещо друго, което трябва да се отбележи. За всеки получен долар от новите мита САЩ е одобрявала по 1 долар за финансирането на програми за подпомагането на фермери, които бяха засегнати от ответните мерки на Китай и други страни.

САЩ е одобрила 12 млрд. долара помощи за фермерите през 2018 г. и допълнителни 16 млрд. долара тази година, или общо 28 млрд. долара.

САЩ налагаше относително ниски мита преди намесата на админстрацията на Тръмп, но въпреки това генерираше по около 30 млрд. долара годишно от вноса от Китай, Европа, Япония и други държави, в това число от мита върху селекостопански продукти и пътнически автомобили.

По оценки на Tariffs Hurt the Heartland - група, създадена от компании, които са против митата, новите налози са генерирали общо 27 млрд. долара, което на практика е същата сума като тази, одобрена за програмите за подпомагане на фермерите.

Приходите от новите мита започнаха да скачат миналата година, когато администрацията на Тръмп наложи поредица от нови мита на Китай, посочвайки като причина нечестни бизнес практики.

През юни над 3 млрд. долара от месечни приходи от мита, или повече от половината от общата сума за месеца, са дошли от Китай, като това е първият подобен случай, според анализа на Tariffs Hurt the Heartland.

“Нещата с Китай се развиват много добре,” написа Тръмп в Twitter в събота. “Те ни плащат десетки милиарди долари.” През май Тръмп пък написа, че САЩ ще генерира “над 100 млрд. долара от мита.”

Тази политика засяга Китай, като оскъпява стоките й, но щатски бизнес организации посочват, че американските вносители са тези, които трябва да плащат митата, а не Китай.

“Американците вече плащат рекордно високи мита, а най-големият удар за потребители предстои на 1 септември,” казва Джонатан Голд, говорител на Tariffs Hurt the Heartland. “Ние продължаваме да призоваваме администрацията да промени курса.”

Редица фактори обаче може да попречат на митническите приходи да достигнат нивото от 100 млрд. долара годишно, прогнозирано от Тръмп. Първо, вследствие на ескалацията на търговската война, търговията на САЩ с Китай намаля.

Китай, която някога беше най-големият търговски партньор на САЩ, тази година е на трето място, като изостава зад Мексико и Канада. Ако тази тенденция продължи, количествата внасяни стоки, върху които да се начисляват мита, ще бъдат по-малки.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg