Щатските компании с рекордни 1.24 трлн. долара кеш

1241
Щатските компании с рекордни 1.24 трлн. долара кеш

Най-скъпата компания в света Apple Inc. през миналата година е повела щатските компании към натрупването на рекордните 1.24 трлн. долара кеш, твърдят, от Moody’s Investors Service, цитирани от Bloomberg.

С изключение на Apple, която има 97.6 млрд. долара кеш и никакви задължения, общата сума остава относително непроменена на ниво от 1.15 трлн. долара, въпреки че приходите и паричните потоци са нараснали до рекордно ниво, казват анализаторите на Moody’s. Компаниите с рейтинг A3, или по-висок, са имали 594.3 млрд. долара долара, или 54%, се казва в доклада на Moody’s, който проследява кеша и ликвидните инвестиции на нефинансовите компании.

Най-големите нефинансови компании в САЩ са поддържали сериозни счетоводни баланси през миналата година на фона на неувереното икономическо възстановяване на САЩ и на опитите за овладяване на дълговата криза в Европа. Компаниите са увеличи капиталовите разходи, дивидентите, обратното изкупуване на акции и разходите за придобивания, дори и след като отчетоха рекордни приходи от 10.4 трлн. долара и парични потоци от дейността в размер на 1.3 трлн. долара, според Moody’s.

Компаниите са продали деноминиран в щатска валута дълг за 1.1 трлн. долара през миналата година, привлечени от рекордно ниските лихви, показват данни на Bloomberg.

Капиталовите разходи, или средствата използвани за различни дейности от поправка на покрив до изграждането на завод, са се увеличили до 714 млрд. долара, което е най-високото им ниво от 2008 г. Разходите за придобиване са били в размер на 329 млрд. долара, докато плащането на дивидент е нараснало до 284 млрд. долара а средствата за обратно изкупуване са се увеличили до 194 млрд. долара.

Разходите се очаква да бъдат приблизително на същото ниво през тази година, тъй като от Moody’s очакват ръст от 2.9% за икономиките от G-20 в сравнение с 3.1% през миналата година, според доклада.

От Moody’s изчисляват, че компаниите държат близо 700 млрд. долара кеш, или 57%, извън САЩ и е малко вероятно да искат да платят сериозни данъци, за да върнат тези средства в страната.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg