Щатският фондов пазар затъна в негативна територия

837
Щатският фондов пазар затъна в негативна територия

В седмицата, в която американците празнуват Деня на благодарността, фондовите пазари намират малко причини да са благодарни.

Бенчмарк индексите запазиха негативната си тенденция и във вторник, макар че спадът им бе позабавен.

Голямото разочарование за деня бе докладът на Министерство на търговията за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие. Предварителната оценка от 2.5% бе ревизирана до две на сто, което удари покълващите надежди, че възстановяването на американската икономиката започва да набира скорост.

Горчивият хап бе донякъде балансиран от спекулациите, че Федералния резерв може да предприеме допълнително облекчаване на монетарната си политика. Предприетите до момента мерки обаче не оказаха кой знае колко значим ефект върху пазарите, а и реално разведряване на настроението едва ли може да се очаква, докато погледите на инвеститорите са тревожно насочени към Стария континент.

Лихвите по повечето европейски облигации продължават да се катерят нагоре, а Михаел Майстер, финансов говорител на германския канцлер Ангела Меркел предупреди, че „нямаме нова базука, която да извадим от торбата”.

Все пак, инвеститорите приеха за позитивно развитие новината, че Международният валутен фонд е одобрил извънредни кредитни линии за страните членки на еврозоната. Те ще могат да ползват заеми за срок от 6 до 24 месеца в рамките на 10 пъти вноската им към фонда.

Основната новина за вторник обаче остана разочароващият ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие, а показателят Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-силно зависими от икономическия ръст, падна с 0.8 на сто. Финансите също не са фаворит на инвеститорите - KBW Bank Index се понижи с 1.3%. Акциите на Bank of America загубиха 2.2% от стойността на книжата си до 5.37 долара, а книжата на най-големият производител на алуминий в САЩ Alcoa поевтиняха с 2.2% до 9.26 долара.

Campbell Soup се наредиха сред аутсайдерите във вторник. Създателят на известните супи разочарова пазара, като обяви продажби за първото фискално тримесечие от 2.16 млрд. долара, или с около 2.4% под средните прогнози на анализаторите, анкетирани от Bloomberg. Акциите на компанията паднаха с 5.3% до 31.84 долара.

Интернет доставчикът на видео Netflix удари най-ниското си ниво от повече от година насам след като обяви, че ще набира 400 млн. Долара и предупреди, че може да завърши 2012 г. на загуба. Котировките по позицията се сринаха с 5.4% до 70.45 долара.

Hewlett-Packard също не зарадваха пазара и снижиха прогнозите си за текущото тримесечие и следващата фискална година. Дяловете от компютърния гигант поевтиняха с 0.8% до 26.65 долара.

Макар че във вторник не станахме свидетели на толкова силен срив, колкото предходния ден, основните бенчмарк индекси не успяха да се отърсят от негативната си тенденция. В близките няколко дена, сравнително ниските обеми на търговия могат да запратят показателите в резки промени както нагоре, така и надолу, предупреждават анализатори.

Dow Jones Industrial Average падна с 53.59 пункта, или 0.5%, до 11493.72, достигайки най-ниското си ниво на затваряне от 17-ти октомври насам.

Standard & Poor's 500 се понижи с 0.4% до 1188.04, губейки общо 5.5% от стойността си за последните пет търговски сесии. Nasdaq Composite остана почти без промяна, свивайки се с 1.86 пукта, или 0.1%, до 2521.28. Технологично ориентираният показател също стои в негативна територия вече пети ден, което е най-дълго продължилото му понижение от юли 2010 г. насам.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg